Читај ми!

Tragedija na letu MH-17, ruska verzija

Rusija odbacila bilo kakvu odgovornost za tragediju malezijskog aviona. Moskva tvrdi da se u zoni leta nije registrovalo lansiranje projektila, ali da su nedaleko od aviona leteli ukrajinski lovci. Voz sa telima krenuo ka Holandiji. Porošenko naredio prekid vatre oko mesta pada aviona MH-17. Ukrajinske snage zauzele tri grada u Donjecku.

21.20 - Savet bezbednosti usvojio Rezoluciju kojom se osuđuje obaranje malezijskog aviona i podržao sveobuhvatnu istragu u vezi sa tim događajem. 

19.15 - Ukrajinske snage su zauzele tri grada u Donjecku, saopštio je portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Trenutno, ukrajinska vojska traga za pripadnicima lokalne milicije, preneo je Itar tass.

18.55 - Voz sa vagonima hladnjačama, u koje su smeštena tela žrtava iz malezijskog aviona, krenuo je iz stanice u gradu Torez u nepoznatom pravcu, prenosi AP. Malezijski premijer Nadžib Razak je prethodno rekao da je dogovoreno da se tela predaju holandskim vlastima.

18.20 - Crne kutije će večeras biti predate malezijskim vlastima, rekao je premijer Malezije posle susreta sa pobunjenicima.

17.40 - Američki predsednik Barak Obama rekao da "Rusija i ruski predsednik Putin imaju direktnu odgovornost da utiču na separatiste da sarađuju sa istragom".

16.00 - Nekoliko ljudi je poginulo, a zgrada u kojoj je smeštena regionalna vlada u Lugansku uništena je u vazdušnom napadu ukrajinskih snaga na centar tog grada, prenosi Tanjug.

15.50 - U trenutku pada malezijskog aviona, iznad istočne Ukrajine leteo je američki satelit, tvrdi rusko ministarstvo odbrane. Moskva poziva Vašington da objavi podatke koje je taj satelit sakupio, javlja RT. 

15.10 - Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je ukrajinski lovački avion, u trenutku udesa, leteo na tri do pet kilometara od malezijskog aviona. Moskva, takođe, tvrdi da pobunjenicima nije isporučila sisteme SA-11 "buk", kao i da u trenutku nesreće nisu "registrovana lansiranja bilo kakvih projektila".  

14.10 - Porošenko kaže da je dao uputstva da se uputi poziv ruskim stručnjacima da se priključe istrazi o rušenju malezijskog aviona, prenosi Tanjug.

12.35 - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko naredio obustavu vatre u prečniku od 40 kilometara od mesta nesreće, javlja Raša tudej.

Rusko ministarstvo odbrane u potpunosti je odbacilo bilo kakvu odgovornost za tragediju malezijskog aviona iznad Ukrajine, tvrdeći da pobunjenicima u toj državi nisu isporučeni sistemi SA-11 "buk", kojim je navodno oboren avion na letu MH-17.

Na brifingu, prvom ozbiljnom odgovoru Moskve na optužbe u vezi sa padom aviona, rečeno je i da je nedaleko od malezijske letelice, u trenutku rušenja, "registrovan" ukrajinski "suhoj Su-25".  

Istovremeno, tri člana holandskog tima za identifikaciju žrtava pada malezijskog aviona danas su pregledala tela koja su pohranjena u hladnjači voza u mestu Torez na istoku Ukrajine.

Ekspert za sudsku medicinu Peter van Vilet izjavio je da će voz otići tamo gde mogu da rade svoj posao, preneo je Rojters.

"Voz će danas krenuti. Ne znamo tačno vreme niti destinaciju, ali dobili smo obećanje da će danas krenuti", rekao je Van Vilet novinarima okupljenim na železničkoj stanici u Torezu, gradiću koji drže proruske snage.

"Ja samo želim da voz stigne negde gde ćemo moći da obavimo naš posao. To je u interesu svih nas, a posebno porodica žrtava", istakao je Van Vilet.

Holandski tim za identifikaciju žrtava katastrofe stigao je danas u Donjeck i pregledao tela žrtava, a to su prvi međunarodni istražitelji koji su stigli na teritoriju pod kontrolom proruskih snaga od avionske nesreće koja se dogodila u četvrtak, a u kojoj je poginulo 298 putnika, od čega su 192 - Holanđani.

U međuvremenu, nastavljeni su sukobi u gradu Donjecku.

Ukrajinske snage su zauzele tri grada u regionu Donjecka, saopštio je portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Trenutno, ukrajinska vojska traga za pripadnicima lokalne milicije, preneo je Itar tass.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je zauzela gradove Rubežnoje, Soledar i Džeržinsk u kojem je na zgradi lokalne uprave postavljena ukrajinska zastava.

On je takođe rekao da je ukrajinska vojska privela veliki broj pripadnika lokalne samoodbrane i zaplenila oružje i municiju.

Vojska Ukrajine je takođe preuzela kontrolu nad strateški važnim naseljima Georgijevka kod Lukanska i Peski u regionu Donjecka, dodao je ukrainski zvaničnik.

U saopštenju, Savet Donjecka je pozvao građane koji žive u tom delu grada da ne napuštaju domove.

Sergej Kavtaradze, jedan od zvaničnika "Donjecke Narodne Republike", rekao je ranije da najmanje četiri tenka ali i naoružana vozila Kijeva pokušavaju da uđu u grad.

Portparol ukrajinskog saveta za bezbednost rekao je da vojska nije odgovorna za eksplozije, ali da je moguće da se jedna "samoorganizovana grupa" bori protiv "terorista".

U međuvremenu, lideri Rusije i Ukrajine međusobno se optužuju za krizu na istoku Ukrajine.

Vladimir Putin kritikuje Kijev za podsticanje sukoba s proruskim aktivistima, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužuje ruskog lidera da proruske snage snabdeva oružjem.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара