Читај ми!

Ukrajina, oboren avion, poginulo 295 ljudi

Nema preživelih posle pada malezijskog "boinga 777" sa 295 putnika i članova posade. Avion je oboren raketom zemlja-vazduh na istoku Ukrajine u blizini granice sa Rusijom.

00.50 - Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija počinje u 10 sati po lokalnom, odnosno 16 sati po srednjeevropskom vremenu, prenela agencija AFP.

00.45 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio da "postoji očita potreba za potpunom i transparentnom međunarodnom istragom" o padu malezijskog aviona.   

00.32 - Mesto na koje je pao malezijski avion "mora ostati netaknuto" kako bi tim međunarodnih istražitelja mogao da ispita sve aspekte tragedije, rekao je Obama ukrajinskom predsedniku Porošenku, saopštila je Bela kuća.

22.57 - U srušenom avionu nalazila su se 154 Holanđanina, 27 Australijanaca, 23 Maležanina, saopštio je zvaničnik iz "Malejža erlajnsa", prenosi Rojters.

22.55 - Vladimir Putin smatra da se katastrofa malezijskog aviona ne bi desila da Kijev nije obnovio akcije protiv pobunjenika na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

22.35 - Velika Britanija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi se razmotrila kriza u Ukrajini posle obaranja malezijskog aviona, prenosi Tanjug.

22.10 - Evrokontrol saopštio da su ukrajinske vlasti zatvorile vazdušni prostor nad istočnim delom zemlje, dodavši da se malezijski avion nalazio 300 metara iznad zabranjene zone letenja, javlja Rojters.

21.55 - Šef ukrajinskih bezbednosnih službi optužio dva ruska obaveštajca za umešanost u obaranje malezijskog aviona, prenosi Rojters.

21.07 - Proruski aktivisti saopštili da su spremni na trodnevnu obustavu vatre kako bi se završio uviđaj na mestu pada aviona, javlja Rojters.

20.45 - Među stradalima je i osamdesetoro dece, javlja Independent i navodi da su poginula četiri Britanca.

20.35 - Proruski aktivisti rekli da su našli "crnu kutiju" iz malezijskog aviona, javio je Interfaks, a prenosi Rojters.

19.55 - Više od 300 ljudi stradalo je u padu malezijskog aviona, saopštavaju ukrajinski zvaničnici. Među poginulima i građani Velike Britanije, Holandije, četiri Francuza i 23 građanina SAD, javlja Rojters.

19.45 - Ruske hitne službe zatražile dozvolu od Kijeva da im dozvoli da pomognu spasiocima na mestu pada malezijskog aviona, javlja RIA Novosti

19.25 - Brojne avio-kompanije saopštile da će njihovi avioni izbegavati vazdušni prostor nad istočnom Ukrajinom, među njima "Aeroflot", "Lufthanza", "Er Frans" i "Turkiš erlajns", javlja Rojters.

18.30 - Iz službi hitne pomoći navode da je pronađeno najmanje sto tela do sada. Delovi letelice se nalaze u prečniku od 15 kilometara od mesta pada, i u bojama su malezijske avio-kompanije, navode očevici, javlja Rojters.

17.55 - Savetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova optužio proruske aktiviste za rušenje malezijskog "boinga". Proruske snage negiraju odgovornost navodeći da nemaju takvo oružje, javlja Raša tudej.

17.45 - "Boing 777" je oboren projektilom zemlja–vazduh, javlja Interfaks, pozivajući se na izvor iz ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Savetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova Anton Geraščenko kaže da je stradalo svih 280 putnika i 15 članova posade, prenosi Interfaks.

Interfaks, koji se poziva na izvor iz ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, javio je i da je avion oboren projektilom zemlja–vazduh iz lansera "buk".

Kako je preneo Rojters, "boing" koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur oboren je dok je bio na visini od 10 kilometara.

Agencija Itartas je javila da se "boing 777" srušio oko 60 kilometara od granice sa Rusijom.

Agencija Ria Novosti prenosi izjave očevidaca koji tvrde da su videli delova aviona kako gore, ali ne i tela eventualnih žrtava.

Istovremeno, predsednik Ukrajine Petro Porošenko saopštio je da je avion "ipak možda pogođen", prenosi AFP, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je naložio pokretanje hitne istrage o tom incidentu.

Lider proruskih snaga na istoku Ukrajine Aleksandar Borodaj optužio je ukrajinske državne snage da su oborile malezijski avion.

Američki predsednik Barak Obama je dao instrukcije visokim američkim zvaničnicima da ostanu u bliskom kontaktu sa ukrajinskim zvaničnicima povodom navoda o oborenom avionu, saopštila je Bela kuća, a preneo Rojters.

Obama je, takođe, razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o padu malezijskog aviona, saopštio je Kremlj. Putin je izjavio saučešće malezijskom premijeru Nadžibu Razaku.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je večeras da je šokirana okolnostima pod kojima je malezijski putnički avion pao u istočnoj Ukrajini i zatražila istragu.

"Malezija erlajns" i malezijsko Ministarstvo saobraćaja saopštili su da nemaju informaciju da je neki avion srušen iznad Ukrajine, prenosi Rojters.

U međuvremenu, "Malezija erlajns" je na Tviteru objavila da je izgubila kontakt sa avionom MH17 iz Amsterdama i da je poslednja poznata pozicija tog aviona bila iznad ukrajinskog vazdušnog prostora", dodavši da će uslediti više detalja.

Portparol te avio-kompanije je rekao da su "svesni medijskih navoda i da prikupljaju informacije".

Malezijski premijer je rekao da je pokrenuo "hitnu istragu" o navodima povodom rušenja malezijskog aviona, a ministar odbrane Hišamudin Husein na Tviteru je napisao da nema potvrde da je avion oboren te da je uputio vojsku da proveri šta se dogodilo. 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво