Читај ми!

Izrael počeo kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze

Izrael je, posle serije vazdušnih udara, počeo kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze, saopštila vlada u Tel Avivu. Ranije u vazdušnom udaru ubijeno troje dece. U Pojasu Gaze pronađeno 20 raketa u školi. Izraelska vojska upozorila Palestince da se evakuišu.

Izraelske trupe ušle su u Pojas Gaze čime se nekoliko sati dugo primirje sa Palestincima raspalo. Kopnenom udaru prethodila je baražna vatra izraelske ratne mornarice. 

Kako se ističe u saopštenju kabineta izraelskog premijera, zbog agresije Hamasa i opasnih ubacivanja na izraelsku teritoriju, Izrael je obavezan da deluje u odbrani svojih građana.

U saopštenju se dodaje da je operacija "Zaštitna ivica" na početku jedanaestog dana i da će se nastaviti dok ciljevi ne budu postignuti - obnova zatišja u dugom periodu, uz značajan udarac ne samo Hamasu, već i drugim terorističkim organizacijama u Gazi.

Izraelska vojska je upozorila stanovnike Pojasa Gaze da napuste svoje domove i sklone se iz manje naseljenih područja te palestinske teritorije u veće gradove.

Oko 100.000 letaka s takvom porukom bačeno je nad pojasom i stotine hiljada stanovnika širom Gaze je primilo telefonske poruke s instrukcijama da napuste sela, preneli su izraelski mediji.

Izraelska vojska saopštila je da je Vlada odobrila angažovanje dodatnih 18.000 rezervnih vojnika. Hiljade izraelskih vojnika proteklih dana bilo je razmešteno na granici s pojasom Gaze. Dosad je Izrael angažovao 48.000 vojnika u rezervi.

Izraelski borbeni avioni izveli su ranije udar na otvoreno područje na severu Pojasa Gaze, prvi otkako je okončani osetljiv petočasovni prekid vatre, rekli su očevici, prenosi Tanjug. U tom udaru na pojas Gaze poginulo je troje dece, saopštili su palestinski lekarski izvori.

Petočasovno primirje stanovnici Gaze iskoristili su da izađu na ulice, posle višednevnog skrivanja po kućama kako bi izbegli izraelske vazdušne napade.

Borbe do samog početka primirja

Sve do 10 časova po lokalnom vremenu (devet po srednjoevropskom), kada je stupio na snagu prekid vatre, trajale su borbe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Pojasa Gaze saopštilo je da su izraelski avioni rano jutros pogodili 30 kuća, među kojima Hamasovih vođa Halila el Hajija i Fatija Hamada.

Izraelska vojska je potvrdila napade na kuće Hamasovih vođa i napomenula da je rano jutros Hamas ispalio 15 raketa na Izrael.

Vojska je, takođe, saopštila da je jutros osujetila napad 13 palestinskih boraca koji su, iz Pojasa Gaze, kroz tunel ušli na teritoriju Izraela.

Ova grupa je identifikovana na 250 metara unutar Izraela, gde ju je napao vojni avion, rekao je portparol vojske.

Prema njegovim rečima, veruje se da je najmanje jedan Palestinac poginuo, dok su se ostali po svoj prilici vratili u Gazu kroz tunel.

U sukobu izraelske vojske i Hamasa, započetom početkom prošle nedelje, poginulo je više od 220 Palestinaca i jedan Izraelac, kažu vlasti dveju strana.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво