Читај ми!

Ofanziva na Tikrit, izabran šef parlamenta

Irak je dobio novog predsednika parlamenta, dok je zemlja pod ofanzivom sunitskih ekstremista još bez premijera i šefa države. Iračka vojska počela operaciju kako bi povratila grad Tikrit. Džihadisti pogubili četvoricu Sirijaca koje su optužili kao špijune.

Iračka vojska i savezničke šiitske milicije počele su operaciju zauzimanja grada Tikrita.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da se dobrovljci bore uz iračku vojsku. Akcija se izvodi iz jednog sela nadomak Tikrita koji je iračka armija ponovo zauzela trećeg jula.  

Armija je zauzela i još nekoliko mesta u okolini grada, što bi moglo znatno da pomogne iračkoj vojsci u osvajanju grada.

Za to vreme, džihadistisu su javno pogubili četvoricu Sirijaca koje su optužili kao špijune vlade predsednika Bašara el Asada.

Pripadnici Islamske države (doskora Islamska država Irak i Levant) izvršili su pogubljenje u jednom gradu blizu granice sa Sirijom, javlja El Arabija. 

 U međuvremenu, parlament Iraka izabrao je sunita Salima el Džaburija za novog predsednika parlamenta nakon što je, uprkos međunarodnom pritisku da se napokon formiraju nove vlasti u državi, u nekoliko navrata odlagao sednicu, jer ofanziva sunitskih ekstremista u zemlji i dalje traje.

Ta funkcija se obično dodeljuje sunitima, dok su mesta predsednika države i vlade rezervisana za Kurde i šiite.

Poslanici nisu danas izbrali šefa države i premijera već su završili sednicu posle izbora El Džaburija i najavili da će sednica biti nastavljena 23. jula.

Poslanici koji su održali prvu sednicu novog sastava parlamenta još 1. jula, ne mogu da se dogovore o imenovanju budućeg predsednika Iraka i premijera.

Konstitutivna sednica parlamenta prekinuta je posle dva sata, kada su poslanici manjinskih sunita i Kurda napustili skupštinsku salu.

Nekoliko zapadnih zemalja, Ujedinjene nacije i irački uticajni ajatolah Ali el Sistani, upozoravaju vlasti da potpuni haos preti Iraku ako poslanici ne uspeju da prevaziđu nesuglasice.

Na premijera Nurija el Malikija, koji je na toj funkciji od 2006. godine, vrši se pritisak da se povuče. Suniti i Kurdi optužuju Malikija da je prekršio obećanja i pokušao da monopolizuje vlast i traže da on bude smenjen.

Maliki za sada nije pokazao volju da udovolji tim zahtevima pošto je njegov politički blok dobio najviše glasova na aprilskim izborima što bi trebalo da mu omogući da formira novu vladu.

Međutim, mnogi od njegovih bivših saveznika, pa i glavni pokrovitelj - susedni šiitski Iran, počinju da razmatraju druge mogućnosti.

Sunitski ekstremisti iz organizacije Islamska država Iraka i Levanta nastavljaju ofanzivu i pre dva dana su zauzeli i veliki deo grada Duluja, 80 kilometara severno od Bagdad i digli u vazduh jedan most kako bi sprečili dolazak iračke vojske.

Iračke snage bezbednosti su danas bez uspeha pokušale da povrate kontrolu nad Tikritom, rodnim gradom pokojnog predsednika Sadama Huseina koji se nalazi 150 kilometara od Bagdada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво