Читај ми!

Merkel o američkoj špijunaži i planovima

Nemačka kancelarka Angela Merkel, pred čiji 60. rođendan kruže spekulacije da bi mogla da podnese dobrovoljnu ostavku, najavila je da će svoj legislativni period kompletno završiti. Isključila je mogućnost da 2018. godine postane generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

To se, sigurno, neće dogoditi, rekla je Merkelova u tradicionalnom, letnjem intervjuu nemačkoj televiziji ZDF, koji će večeras biti emitovan i najavila da, povodom svog rođendana sledeće sedmice želi da "ostane zdrava i radi ono, što joj predstavlja zadovoljstvo".

Merkelova je, u vezi sa američkom špijunažom koja opterećuje odnose Berlina i Vašingtona, izrazila sumnju da će Amerika, posle najnovijeg slučaja špijunaže, obustaviti špijuniranje Nemačke, prenosi Tanjug.

Kancelarka je ocenila da "nije potpuno jednostavno ubediti Amerikance da rad obaveštajne službe.... sada potpuno preokrenu", rekla je Merkelova.

Na pitanje da li očekuje promene u osnosima sa Amerikom, Merkel je odgovorila da ona to ne može prognozirati.

"To ne mogu unapred da kažem, nadam se, naravno, da će se nešto promeniti", rekla je Merkelova i dodala da ona, ipak, želi da se kooperacija između obaveštajnih službi očuva.

"Nemačka profitira od saradnje, kada se radi o terorizmu i drugim stvarima", rekla je Merkelova i kao pogrešne odbacila spekulacije o tome da je Kancelarska služba naložila nemačkim sigurnosnim službama da do daljnjeg svedu saradnju sa Amerikancima na minimum.

"Mi želimo tu partnersku saradnju, ali imamo i druge predstave - u to spada da nema međusobnog špijuniranja", rekla je Merkelova i ukazala da se tajne službe 21. veka moraju skoncentrisati na važne stvari, misleći, pri tome, navode mediji - na krizna žarišta u svetu.

Merkelova je, takođe, odbila spekulacije o prekidanju pregovora između Evropske unije i Amerike o potisivanju ugovora o slobodnoj zoni trgovine.

"Taj sporazum je u nemačkom interesu.... kao izvozna nacija, mi ćemo profitirati, ako dobijemo sporazum", rekla je Merkelova.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара