Читај ми!

Izraelski komandosi ušli u Gazu

Izrael je prošle noći bombardovao bezbednosni štab i policijske stanice pod kontrolom Hamasa u Pojasu Gaze. Komandosi nakratko ušli na to područje, što je prvi kopneni udar od utorka, ali izgleda ne znači početak šire kopnene operacije. Palestina će zatražiti od UN da je stavi pod "međunarodnu kontrolu".

17.15 - Protivraketni sistem "gvozdena kupola" presreo rakete iznad Tel Aviva. Vojska ispalila projektile dalje nego ikada ranije, a sirene se čule u blizini granice sa Libanom. Mediji javljaju da su rakete stigle iz Gaze, a ne iz Libana.

15.45 - Troje Palestinaca - muškarac, žena i dete iz različitih mesta u Pojasu Gaze poginuli u vazdušnom napadu izraelske vojske, javlja AFP.

Izraelska vojska je saopštila da su palestinski ekstremisti ispalili u subotu 90 raketa na Izrael, prenosi Tanjug.

Najmanje 159 Palestinaca je poginulo u dosadašnjim vazdušnim udarima, rekli su zvaničnici u Gazi. Među juče poginulima je čak 17 članova jedne porodice u sinoćnjem udaru na grad Gazu.

Izrael navodi da napada ekstremiste Hamasa i postrojenja te islamističke organizacije, uključujući kuće visokih operativaca. Međutim, UN su procenile da su 77 odsto poginulih u Gazi civili, preneo je Bi-Bi-Si.

U subotu je Savet bezbednosti UN pozvao na prekid vatre i prvi put od početka ofanzive izdato je saopštenje jer su članovi tog tela ranije bili podeljeni.

Rano jutros uništena je većina bezbednosnih štabova i policijskih stanica kojima rukovodi Hamas. Kućama u blizini naneta je velika šteta jer se štabovi nalaze u gusto naseljenom kvartu Tel el Hava na jugu Gaze.

O kopnenom upadu u Gazu izraelska vojska je napisala na zvaničnom Tviter nalogu: "Misija je završena. Za vreme misije bilo je razmene vatre. Četiri vojnika su lakše ranjena i svi su se vratili kući bezbedno."

Cilj operacije je da se zaustave raketni napadi na Izrael i unište sposobnosti Hamasa. Izraelska vojska je sinoć saopštila da je bacala letke nad gradom Bejit Lahijom na severu Gaze, upozoravajući stanovnike da se evakuišu zbog današnjih vazdušnih udara.

"Ne želimo da povredimo civile u Gazi, ali civili moraju da znaju da je ostajanje u blizini terorista Hamasa i infrastrukture krajnje nebezbedno", saopštila je armija.

Takođe je navedeno da je udareno na 1.320 terorističkih meta širom Gaze, dok je Hamas ispalio više od 800 raketa na Izrael. Jutros su presretnute četiri rakete nad centralnim i južnim Izraelom.

Najmanje petoro Izraelaca ranjeno je ove nedelje u raketnim i minobacačkim napadima, dvoje od njih ozbiljno, ali nijedan Izraelac nije poginuo.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je, na početku sednice vlade, da bi vojna operacija "Zaštitna ivica" na Pojas Gaze, započeta u utorak, mogla da potraje i da se Izrael priprema da je nastavi.

"Udaramo na Hamas i dalje jačom snagom. Hamas koristi civile kao ljudske štitove", rekao je Netanijahu, naglasivši da se Hamas krije u džamijama, da oružje sklanja u bolnice i svoje komadne centre pored obdaništa i da donosi katastrofu svojim grđanima.

Netanijahu je tu islamističku organizaciju optužio za povrede nanete tamošnjem civilnom stanovništvu. Rekao je takođe da je razlika između Hamasa i Izraela u tome što Izrael koristi protivraketne baterije da zaštiti izraelske građane, a Hamas koristi građane da odbrani svoje rakete.

Izraelska vojska je saopštila sinoć da je otvorila vatru na Liban u odgovoru na raketiranje.

Vojska je precizirala da su dve rakete ispaljene na Izrael kasno sinoć iz Libana i da nije bilo povreda ni štete.

Uzvraćeno je artiljerijskom vatrom. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj drugi raketni napad na sever Izraela ove nedelje. Izrael strahuje da bi ekstremističke organizacije u Libanu mogle da otvore drugi front dok Izrael vodi ofanzivu na Pojas Gaze, naveo je AP.

Abas traži međunarodnu zaštitu za Palestinu

Palestinski predsednik Mahmud Abas će zatražiti od UN da stave državu Palestinu pod "međunarodnu kontrolu" u svetlu pogoršanja situacije u Pojasu Gaze, saopštila je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO).

Abas će predati pismo specijalnom koordinatoru UN za bliskoistočni mirovni proces Robertu Seriju, adresirano na generalnog sekretara svetskog tela da "zvanično stavi državu Palestinu pod međunarodni sistem zaštite UN", navedeno je u saopštenju.

On takođe želi da se osnuje komisija za istragu masivnog izraelskog bombardovanja Gaze, u nastojanju da se zaustavi raketiranje jevrejske države, preneo je AFP.

"Palestinski predsednik Mahmud Abas preduzima nekoliko koraka i mera zbog užasne situacije u Gazi", rekla je član PLO Hana Ašravi.

Abas je zatražio od Švajcarske da pomogne u uvođenju sankcija Izraelu koji je kao okupaciona sila odgovoran na osnovu Četvrte Ženevske konvencije za bezbednost civila.

Palestina je u UN priznata kao država nečlanica i potpisala je Ženevske konvencije, uz još nekoliko međunarodnih konvencija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво