Читај ми!

Izrael otvorio vatru ka Libanu

Najmanje 15 ljudi poginulo u izraelskom vazdušnom napadu u blizini džamije u Pojasu Gaze. Naređena evakuacija severnog dela Gaze. Iz pravca Libana ispaljene dve rakete ka Tel Avivu. Izrael uzvratio artiljerijskom paljbom.

Izraelska vojska saopštila je da je otvorila artiljerijsku vatru ka Libanu u odgovoru na raketnu paljbu iz te zemlje, prenosi Beta.

Vojska je saopštila da su ka Izraelu kasno uveče ispaljene dve rakete iz Libana, koje je vojska uspela da obori. Na televiziji su emitovani snimci na kojima se na nebu vide pogođene letelice. Nije bilo povređenih ili štete.

U saopštenju se navodi da je vojska uzvratila artiljerijskom vatrom ka "izvoru paljbe".

U Izraelu se strahuje da bi ekstremističke grupe u Libanu mogle pokušati da otvore drugi front, dok izraelska vojska sprovodi ofanzivu u Pojasu Gaze koji se nalazi na suprotnoj strani od Libana.

Inače, u vazdušnom napadu vojske na metu u blizini jedne džamije u Pojasu Gaze poginulo je najmanje 15 osoba, rekao je medicinski zvaničnik s palestinske teritorije.

Zvaničnik ministarstva zdravlja Ašraf al Kidra kaže da se napad dogodio pri kraju večernje molitve u džamiji. Zasad nije poznato šta je bila meta vazdušnog napada.

Izraelska vojska upozorila je Palestince koji žive na severu Pojasa Gaze da se evakuišu iz te oblasti "zbog njihove bezbednosti".

Vojska je u saopštenju navela da će tokom noći slati poruke stanovnicima severnog dela Gaze da napuste tu oblast.

Portparol vojske, brigadni general Moti Almoz rekao je da Izrael planira da u naredna 24 sata napadne teškim naoružanjem tu oblast, u okviru jačanja ofanzive protiv ekstremista iz Gaze.

Izrael je u utorak pokrenuo novu ofanzivu, s ciljem okončanja raketne paljbe iz Gaze, koja je poslednjih nedelja zadirala sve dublje u izraelsku teritoriju.

Okršaji su počeli posle tenzija izazvanih ubistvom tri izraelska tinejdžera, posle čega je iz osvete ubijen i jedan palestinski tinejdžer.

U petodnevnoj masovnoj izraelskoj vazdušnoj kampanji na Gazu poginulo je više od 130 Palestinaca, a oko 700 je ranjeno.

Svetske agencije javile su da se izraelska vojska sprema za kopnenu ofanzivu i da je na granicu s Pojasom Gaze stiglo nekoliko desetina izraelskih tenkova.

Savet bezbednosti UN pozvao je Izrael i islamski pokret Hamas da okončaju vatru i da poštuju međunarodne zakone za zaštitu ljudskih prava.

Ovo su najžešći sukobi Izraela i Hamasa od osmodnevne bitke vođene u novembru 2012.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се