Читај ми!

Rat informacijama u Ukrajini

Proruski aktivisti na istoku Ukrajine i vlasti u Kijevu vode i rat informacijama. U novim sukobima stradalo sedam civila i sedam ukrajinskih vojnika. Prelazak granice samo na jednom graničnom prelazu. Moskva traži od Kijeva da prestane sa artiljerijskim napadima na rusku teritoriju.

Snage samoproglašene "Donjecke Narodne Republike" tvrde da su oborile jedan avion ukrajinske avijacije, dok je ukrajinski Štab za antiterorističke operacije naveo da je u napadima iz vazduha za protekla 24 sata ubijeno približno "hiljadu ekstremista" i uništena znatna količina borbene tehnike.

Pres služba DNR navela je da su jutros u borbama u oblasti Gorlovke u Donjeckoj oblasti ustanici oborili ukrajinski "su-25", preneo je Itartas.

Predstavnici bezbednosnih struktura Ukrajine Andrej Lisenko i Vladislav Seleznjov demantovali su, međutim, te informacije.

Predstavnik pres služba Štaba za antiterorističku operaciju Vladislav Seleznjov je za TV kanal 112 Ukrajina rekao da je u pitanju "još jedna laž sa druge strane barikada" i da nijedan avion nije oštećen, prenela je agencija Interfaks-Ukrajina.

Međutim, iz samoproglašene DNR je kasno uveče saopšteno da su njihove snage oborile i helikopter ukrajinske vojske "mi-24", u predgrađu grada Snežni, u regionu Donjecka.

Prema navodima vlasti u Kijevu, tokom proteklih 24 sata ukrajinska avijacija angažovana je 16 puta i nanela pet udara na uporišta i pozicije ustanika u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, kada je "uništeno oko hiljadu ekstremista i znatna količina tehnike".

Prema tim podacima, uništene su tri baze aktivista - dve udaljene oko 50 kilometara severno od Donjecka i jedna zapadno od Luganska. Kako je navedeno, uništeno je i 10 blindiranih vozila.

Iz štaba ustanika u DNR demantovana je ta informacija.

"Dok su ranije predstavnici štaba za antiterorističku operaciju uvećavali naše gubitke za sto puta, sada to čine za hiljadu puta. U realnosti, izgubili smo jednog borca bataljona 'Istok'", rečeno je RIA Novosti iz tog štaba.

EU širi sankcije na istok Ukrajine

Na proširenoj listi onih kojima je Evropska unija uvela sankcije zbog ukrajinske krize nalazi se 11 lidera samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, ali nema Rusa, objavljeno je u službenom glasniku EU.

Takođe, kanadska vlada je uvela sankcije za još 14 ljudi, kojima su zabranjena putovanja u Kanadu i blokirani bankovni računi u toj zemlji.

Na listi EU su Aleksandar Jurevič Borodaj, premijer "Donjecke Narodne Republike" (DNR), Aleksandar Hodakovski, ministar bezbednosti DNR, nekoliko drugih ministara u toj vladi, zatim Marat Baširov.

Listi je pridodato i ime premijera "Luganske Narodne Republike" (LNR), zatim njegovog zamenika Vasilija Nikitina, ali i imena drugih predstavnika luganske republike, kao i Nikolaj Kozicin, komandant kozačkih snaga, i Oleksij Mozgovij, jedan od lidera proruskih snaga na istoku Ukrajine, navodi Itartas.

Prema ranijim navodima agencija, najmanje sedam civila u Donjeckoj i Luganskoj oblasti i sedam ukrajinskih vojnika je poginulo, a desetine su ranjene tokom protekla 24 sata, javile su jutros ukrajinske i ruske novinske agencije.

Agencija RIA Novosti izveštava da su najmanje četiri civila poginula u artiljerijskoj paljbi koja je otvorena u predgrađu Donjecka, Marjinki, u kojoj se nalaze odredi ustanika.

U paljbi je oštećeno nekoliko preduzeća i sistem za prečišćavanje vode, zbog čega sada u tom mestu nema vode za piće.

Aktivisti tvrde da je ukrajinska vojska pucala i po stambenim četvrtima, pa je pogođen dom za nezbrinutu decu.

Samo na području Luganska tokom jučerašnjeg dana poginulo je više od 20 ukrajinskih vojnika.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko zapretio je da će pobunjenici koji su odgovorni za smrt ukrajinskih vojnika biti "identifikovani i eliminisani".

U međuvremenu, otvorena su tri ruska granična prelaza na granici sa Ukrajinom - "Donjeck", "Gukovo" i "Novošahtinsk", koja su juče bila privremeno zatvorena zbog borbenih dejstava.

Sa ukrajinske strane, međutim, dva punkta su zatvorena i funkcioniše samo jedan, javile su ruske agencije.

Rusija: Kijev da poštuje granicu

Moskva je uputila zahtev Ukrajini da prestane sa artiljerijskim napadima na rusku teritoriju i nepoštovanjem ruske granice, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ranije danas pripadnici ruske pogranične službe u Rostovskoj oblasti, u zoni graničnog prelaza "Kujbiševo", bili su izloženi vatri iz lakog automatskog oružja, pri čemu je oštećeno jedno vozilo, a pronađeno je osam metaka, dok žrtava među ruskim graničarima nije bilo, prenosi Itartas.

Ukoliko se ovakve provokacije nastave, Rusija zadržava pravo da preduzme zakonske mere s ciljem zaštite svoje teritorije i bezbednosti ruskih građana, upozorava se u zahtevu Moskve.

U međuvremenu je vlada samoproklamovane DNR otpočela evakuaciju u Rusiju civila iz grada Marijinka, zapadno od Donjecka, koji se našao na udaru ukrajinskih snaga, saopštio je premijer DNR Aleksandar Borodaj.

Dosad je evakuisano nekoliko stotina civila, prvenstveno dece. Mnogi građani Marijinke se evakuišu i u sopstvenoj režiji - svojim kolima ili javnim prevozom.

Prema još nepotvrđenim podacima, u napadima na Marijinku do sada je poginulo 30 ljudi. Na udaru vojske su i fabrika stočne hrane, fabrika mlečnih proizvoda i fabrika automobilskih guma.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko razgovarao je sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom o daljim koracima ka smirivanju situacije u regionu Donbasa na istoku Ukrajine.

Dvojica sagovornika su se saglasili da će koordinirati akcije, a Porošenko je istakao značaj transatlantske solidarnosti, saopštila je pres služba šefa ukrajinske države.

Inače, i Porošenko i Putin putuju u Brazil, gde će prisustvovati finalu Svetskog kupa. Odvojeni sastanak dvojice lidera nije planiran, međutim tako nešto nije ni isključeno, rekao je portparol Kremlja.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво