Читај ми!

Izrael nastavio ofanzivu

Izraelska ofanziva nastavljena je danas u Pojasu Gaze novim vazdušnim napadima u kojima je za pet dana poginulo više od 120 Palestinaca. Vojne operacije pokrenute sa ciljem da se zaustave raketni napadi sa palestinske teritorije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je jutros, pre početka jevrejskog šabata, dana odmora, da se Izrael protivi pritisku međunarodne zajednice za postizanje prekida vatre.

"Pritisak međunarodne zajednice nas neće sprečiti da uzvraćamo teroristima koji nas napadaju", rekao je Netanjahu, prenosi Tanjug.

U telefonskom razgovoru s Netanjahuom, američki predsednik Barak Obama predložio je da SAD posreduju u uspostavljanju mira, izražavajući bojazan da će doći do eskalacije nasilja.

"SAD su spremne da utiču na uspostavljanje mira i prekida vatre postignutim sporazumom iz 2012. godine", saopštila je Bela kuća.

Vašington je dodao da i dalje smatra palestinski radikalni pokret Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze, terorističkom organizacijom.

SAD su spremne da utiču na Bliski istok, "kako bi se obustavili raketni napada iz Gaze i Libana", dodala je Bela kuća.

U jutrošnjem napadu na Pojas Gaze poginulo je 16 Palestinaca, a za pet dana ofanzive poginuo je ukupno 121 Palestinac, dok je više od 600 povređeno.

U napadu su pogođene džamije i domovi pripadnika Hamasa.

Prema informacijama iz Izraela, Hamas i Islamska država Iraka i Levanta gađali su međunarodni aerodrom Ben Gurion na periferiji Tel Aviva i upozorile međunarodne aviokompanije na opasnost prilikom sletanja na  izraelsku teritoriju.

Palestinci za prekid vatre

Palestinci i njihove pristalice u međunarodnoj zajednici razmatraju predlog rezolucije Ujedinjenim nacijama kojom bi se osudilo svako nasilje nad civilima u izraelsko-palestinskom sukobu i pozvalo na "hitan, trajan i u potpunosti poštovan prekid vatre".

U predlogu rezolucije se izražava "ozbiljna zabrinutost" zbog eskalacije nasilja i pogoršanja situacije na palestinskim teritorijama zbog izraelskih vojnih operacija, naročito u pojasu Gaze, kao i zbog velikog broja civilnih žrtava među kojima ima i dece, navodi AP, prenosi Tanjug.

Savet bezebdnosti UN je duboko podeljen i često paralizovan kada je u pitanju izraelsko-palestinski sukob, budući da SAD brane bliskog saveznika Izrael, dok većina ostalih članica SB UN čvrsto podržavaju Palestince.

U palestinskom predlogu rezolucije se ne pominje više stotina raketa koje je Hamas, koji kontroliše Gazu, lansirao na Izrael, pa ona, verovatno, ne bi bila prihvatljiva za SAD, ako bi bila predstavljena u Savetu bezbednosti, navodi AP.

U tekstu rezolucije se pozivaju sve strane u sukobu da poštuju svoje obaveze iz Ženevske povelje o zaštiti civila u ratu, da se uzdrže od postupaka koji bi mogli dalje destabilizovati situaciju i da hitno preduzmu mere za postizanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma zasnovanog na rešenju dve države.

Prema predloženom tekstu, poziva se na "hitan mir i okončanje neprijateljskih dejstava u Gazi, uključujući raketne napade", kao i obnavljanje prekida vatre iz 2012. godine i nastavak direktnih izraelsko-palestinskih pregovora u cilju postizanja mirovnog sporazuma i rešenja dve države.

U tekstu se, takođe, apeluje da civili budu zaštićeni.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво