Читај ми!

Kurdi preuzimaju naftu, vojska se raspada

Dva naftna polja u Iraku su u rukama iračkih Kurda, koji su u sve većem sporu sa vladom u Bagdadu. Iračka vojska se raspada - od 700.000 vojnika, dezertiralo 10 odsto.

Kurdski borci u Iraku preuzeli su kontrolu nad rafinerijama u naftnim poljima Baj Hasan i Kirkuk na severu zemlje, javlja Bi-Bi-Si, pozivajući se na iračke i kurdske izvore.

Iračko ministarstvo za naftu osudilo je zauzimanje rafinerija, navodeći da su od kurdskih boraca očekivali da "podrže snage bezbednosti u pružanju otpora terorističkim grupama, umesto što koriste situaciju da zauzmu naftna polja".

Kurdski poslanici takođe su se povukli iz iračke centralne vlade u Bagdadu. Oni su to učinili pošto je irački premijer Nuri el Maliki optužio Kurde za skrivanje ekstremista.

Istovremeno, oko 400 pripadnika iračke vojske, uglavnom šiita, napustilo je rafinerije, pridružujući se redovima hiljada dezertera, pošto je Islamska država Irak i Levant počela da zauzima teritoriju severnog Iraka prošlog meseca.

U prethodne tri nedelje, skoro desetina od 700.000 vojnika je skinulo svoje uniforme, piše Vašington post.

Irački zvaničnici procenjuju da bi taj broj mogao da bude i veći od 90.000.

Zato vlada u Bagdadu ubrzano vrši osnovnu vojnu obuku hiljada novih regruta, učvršćujući pritom savez sa Iranom koje podržava šiitske borce.

Stručnjaci i irački vojnici, međutim, smatraju da je malo verovatno da će dodatne snage ispraviti propuste koji su doprineli raspadu vojske, navodi Vašington post.

Usled rastuće krize u Iraku, sukobi se nastavljaju. Najmanje 28 ljudi je poginulo u dve eksplozije u gradu Kirkuku na severu Iraka.

Najpre je eksplodirao automobil bomba na jednom kontrolnom punktu na jugu Bagdada, a onda je eksplodirala bomba. 

Prethodno je najmanje 11 policajaca poginulo u sukobima sunitskih ekstremista sa iračkim snagama bezbednosti u blizini Ramade.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи