Читај ми!

Sukobi na istoku Ukrajine, troje mrtvih

Tri ukrajinska vojnika poginula u sukobima sa proruskim aktivistima na istoku Ukrajine. U poslednja 24 časa ranjeno još 27 vojnika.

Dva vojnika poginula su kada je blindirano vozilo vojske nagazilo na minu u oblasti Červona Zorja, u Donjecku, saopštila je pres služba "antiterorističke operacije" koju vodi Kijev, prenosi Beta.

U blizini sela Muratove, u oblasti Luganska, jedan vojnik je poginuo kada je kamion koji je prevozio ukrajinske vojnike upao u zasedu.

Ukrajinske snage, koje su poslednjih dana ponovo preuzele kontrolu u nekoliko istočnih gradova, uključujući Slavjansk, pokušavaju da opkole glavna uporišta aktivista - Donjeck i Lugansk.

Oklopna vozila i tenkovi vojske nalaze se na dvadesetak kilometara južno od Donjecka, koji je pod kontrolom proruskih aktivista, javlja AFP.

Kolona tenkova, oklopnih vozila i kamiona, duga kilometar i po, stigla je do Donjecka bez borbi, a potom su se vozila rasporedila na više mesta, rekli su ukrajinski vojnici, dok vojska iskopava rovove u blizini sela Olenivka.

Tokom dana, ruski predsednik Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland založili su se što brže organizovanje sastanka međunarodne Kontakt grupe uz učešće proruskih snaga za postizanje primirja u Ukrajini, javila je ruska novinska agencija Itartas.

U saopštenju pres-službe nemačke vlade navodi se da je u razgovoru tri državnika "pažnja bila usmerena na najnovija dešavanja u najnestabilnijim istočnoevropskoj zemlji gde centralna vlada sprovodi veliku kaznenu operaciju protiv nezadovoljnih istočnih regiona".

Istovremeno, proruski aktivisti su najavili da će nastaviti da pružaju otpor ukrajinskoj vojsci, iako je brojnija i bolje opremljena.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i drugi zvaničnici rekli su da je naređeno da operacije protiv aktivista budu vođenje tako da ne bude žrtava među civilnim stanovništvom.

Međutim, prema podacima sa terena, u nekim napadima ukrajinske vojske pogođeni su rezidencijalni delovi Luganska.

U međuvremenu je ministarstvo zdravlja Ukrajine saopštilo da je ukupno 478 civila, uključujući sedmoro dece i 30 žena, poginulo u kijevskim vojnim napadima na istočne oblasti Ukrajine.  

Zamenik ukrajinskog ministra zdravlja Vasilij Lazorišinec naveo je da je i 1.392 ljudi ranjeno u borbi, među kojima 104 žene i 14 dece.

"Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi njih 279", dodao je Lazorišinec, a prenela TV mreža Raša tudej.

Vanredno stanje zbog izbeglica

Šest ruskih oblasti proglasilo je vanredno stanje zbog velikog priliva izbeglica iz Ukrajine, rekao je zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Vladimir Artamonov.

Vanredno stanje proglašeno je u Volgogradskoj, Rostovskoj, Astrahanskoj i Stravropoljskoj oblasti, republici Kalmikiji i na Krimu, rekao je Artamonov, dodajući da je stanje visoke pripravnosti proglašeno u Belgorodskoj i Voronješkoj oblasti, preneo je Itartas.

Prema podacima ruske Federalne službe za migracije, trenutno se u Rusiji nalazi oko 480.000 državljana Ukrajine.

Broj ukrajinskih izbeglica koji se nalaze u privremenom smeštaju u Rusiji premašuje 20.000, od čega su 8.322 deca, rekao je portparol ruskog Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Drobiševski.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара