Читај ми!

Raketni obračun u Gazi

Okršaji izraelskih snaga i pripadnika islamističkog pokreta Hamas i dalje traju. U sukobima u Pojasu Gaze stradalo je 49 osoba, među kojima ima i dece. Ujedinjene nacije pozivaju na uzdržanost.

U toku je velika ofanziva izraelske vojske na položaje Hamasa, kakva nije viđena još od 2012. godine. Kako navode mediji, palestinski islamistički pokret ispalio je oko 160 raketa na Izrael, koji je uzvratio granatirajući više od 150 ciljeva u Gazi.

Tri rakete ispaljene su večeras na Dimonu, na jugu Izraela, gde se nalazi izraelski nuklearni reaktor, javili su izraelski mediji. Odgovornost za taj napad preuzima Hamas. 

U međuvremenu, arapske zemlje pozvale su na hitno održavanje sastanka Saveta bezbednosti UN i hitnu akciju kako bi se okončao "nečuveni napad" Izraela na Palestince, pogotovo u Gazi.

"Želimo da Savet bezbednosti preuzme svoju odgovornost i zaustavi agresiju protiv sopstvenog naroda", rekao je palestinski izaslanik u UN-u Rijad Mansur. 

Izrael je danas znatno proširio svoju ofanzivu na Pojas Gaze, nakon što su sa te palestinske teritorije ispaljene rakete na Jerusalim i Tel Aviv.

Dve rakete ispaljene iz Pojasa Gaze oborene su iznad područja Tel Aviva, saopštila je armija, koja je ukazala na grešku u medijskim izveštajima o pet ispaljenih raketa.

Broj žrtava izraelske ofanzive u pojasu Gaze popeo se na 49, uključujući 22 čoveka ubijena danas, saopštili su palestinski lekari.

Od ukupnog broja mrtvih za 15 je potvrđeno da su civili, a za 10 da su militanti, naveo je AP, prenosi Tanjug.

Rojters je ranije danas naveo da je među poginulima i petoro dece.

Ovo je najveći sukob dve strane od novembra 2012. godine i raste zabrinutost da bi Izrael mogao povesti veliku kopnenu ofanzivu.

Od početka operacije nazvane "Zaštitna ivica" u utorak ujutro, izraelski avioni bombardovali su 430 ciljeva u Pojasu Gaze, a ekstremisti Hamasa su ispalili 117 raketa, od kojih neke na Jerusalim i Tel Aviv, pa čak i na Haderu, udaljenu čitavih 116 kilometara.

U osvit zore na severu Pojasa Gaze, u Beit Hanunu, ubijen je komandir Islamskog džihada i njegova porodica. Kasnije, u drugom udaru poginula je jedna osamdesetogodišnja žena. Sused ubijenih u Beit Hanunu rekao je da je kuća napadnuta iz aviona "f-16" i da su u njoj bili deca i civili.

"U bolnicu smo primili više ljudi. Ubijene su tri žene i tri muškarca, a ranjeno je troje dece mlađe od pet godina", izjavio je doktor Ajman Hamdan iz jedne od bolnica u Nejt Hanunu.

Izraelski avioni su prošle noći bombardovali 160 meta širom Gaze, pogađajući rampe za lansiranje raketa, komandne i kontrolne centre Hamasa i mnoge tunele, rekao je vojni portparol general Moti Amoz vojnom radiju.

"Na početku smo drugog dana operacije koja se širi," istakao je portparol.

Izraelski bezbednosni kabinet naredio je znatno proširenje napada na Hamas, rekao je izraelski ministar unutrašnjih poslova Gideon Saar i podsetio da je u utorak odobrena mobilizacija 40.000 razervista.

Saar je istakao da je Izrael spreman na sve mogućnosti, uključujući i kopnenu operaciju, ako je neophodno, iako to neće biti prvi korak.

Jutros je pet raketa ispaljeno na jug Izraela, a još dve rakete oborio je protivraketni sistem "gvozdena kupola" u području Tel Aviva, a ne pet, kako su naveli mediji.

Ciklus nasilja počeo je zapravo još 12. juna kada su ekstremisti na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali oteli i ubili trojicu izraelskih tinejdžera, što je pokrenulo veliki obračun s Hamasom.

Izrael za taj zločin optužuje Hamas, dok je ta organizacija saopštila da o zločinu ne zna ništa.

U znak odgovora, iz Gaze, gde je uporište Hamasa, pojačani su raketni napadi na Izrael, što je nateralo tu zemlju da pokrene ofanzivu. Prethodno je napetost kulminirala osvetičkim ubistvom jednog palestinskog tinejdžera u istočnom Jerusalimu.

Vašington, Brisel i sve veći broj arapskih zemalja traže momentalan prekid nasilja, koje preti da preraste u širi sukob u regionu u kome je napetost ionako velika, navodi AFP.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun pozvao je obe strane da obustave agresiju i izbegnu dalje žrtve.

Predsednik SAD Barak Obama, u članku objavljenom u nemačkom listu Cajt, apelovao je na obe strane u rastućem sukobu Izraela i Palestinaca da pokažu uzdržanost i da ne deluju osvetnički.

"U ovo opasno vreme, svako umešan mora štititi nevine i delovati razumno i odmereno, a ne sa osvetom i odmazdom", napisao je Obama.

Šef arapske lige Nabil el Arabi pozvao je na hitan satanak Saveta bezbednosti UN kako bi se preduzele mere da se nasilje zaustavi.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je da narod Izraela ima pravo da živi bez stalne bojazni za svoju bezbednost i da narod Gaze takođe ima pravo da živi u miru.

Jordan osuđuje vojnu agresiju koju je Izrael započeo na Pojas Gaze, traži njen momentani prekid i upozorava na posledice te varvarske agresije, naveo je u saopštenju portparol jordanske vlade, Muhamed Momani.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво