Читај ми!

Merkelova pozvala Peking na slobodu mišljenja

Na kraju svoje sedme po redu posete Kini, nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na pluralizam i slobodu mišljenju i studentima pekinškog univerziteta govorila o potrebi kritičnosti i otvorenosti.

"Samo ono društvo koje je otvoreno, pluralistično i svakome daje slobodnu mogućnost za razvoj je, u svakom slučaju prema mom mišljenju, u situaciji da uspešno oblikuje budućnost", rekla je Merkelova pred studentima Tsinghua Univerziteta, koga je označila kao predodređeno mesto slobode, prenosi Tanjug.

Merkelova je, takođe, rekla da je veliki "lajt-motiv" nemačko-kineske kooperacije napredak i inovacije i da u to spadaju i postavljanje kritičnih pitanja i traženje boljeg argumenta.

Istakla je da je za nju dijalog sa Kinom o ljudskim pravima veoma važan.
"Ako Kini privredno dobro ide, onda ceo svet ima nešto od toga", rekla je Merkelova i dodala da se danas ni jedno globalno pitanje ne rešava bez Kine, kako pitanja zaštite okoline, tako i obnovljive energije i socijalnih uslova.

Nemačka kancelarka, koja je u Kini dočekana uz najviše vojne počasti, razgovarala je sa kineskim državnim i privrednim vođstvom i naglasila da saradnja dve zemlje ima široke osnove i da tu spadaju privredni odnosi, kao i dijalog o razvoju društva i ljudska prava.

"Mi smo još jednom jasno naglasili da su za nas uspešni privredni razvoj i ljudska prava i razvoj civilnog društva tesno povezani", rekla je Merkelova u Pekingu, ne navodeći, međutim, konkretne slučajeve u Kini u vezi sa kršenjem ljudskih prava.

Merkelova je i ovaj put u Kinu otputovala praćena moćnim privrednicima, među kojima su direktor nemačke pošte Frank Apel, direktor "Simensa" Joe Kaeser, direktor "Folksvagena" Martin Vinterkorn, direktor "Erbasa" Tomas Enders i direktor "Dojče banke" Jirgen Ficen....

Predstavnici autokoncerna "Folksvagen" dogovorili su tokom posete gradnju još dva dodatna proizvodna pogona u Kini, vrednih dve milijarde, a potpisani su i ugovori "Erbas" koncerna o isporuci Kini 100 helikoptera u vrednosti od 300 miliona evra i drugi ugovori.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи