Читај ми!

Sirene širom Izraela, ofanziva protiv Hamasa

Sirene oglasile opasnost širom Izraela, iznad Tel Aviva oborena raketa, građani u skloništima. Izraelska vojska pozvala 40.000 rezervista. U velikoj ofanzivi protiv Hamasa ubijeno 10 Palestinaca, oko 50 ranjeno. Netanijahu: Hamas izabrao eskalaciju sukoba i zbog toga će platiti visoku cenu. Mahmud Abas apelovao na međunarodnu zajednicu da interveniše.

Znak za vazdušnu opasnost oglasio se u centralnim izraelskim gradovima uključujući Tel Aviv, Rišon Lezion, Petah Tikvu, Lod i Givatajim prvi put od početka nedavnih zaoštravanja u zemlji. Žrtve i šteta nisu prijavljeni, javlja Isra njuz net.

Odbrambeni raketni sistem "Gvozdena kupola" presreo je večeras raketu u blizini Tel Aviva. Izraelska televizija objavila je slike eksplozija na nebu iznad grada ubrzo nakon što su se začule sirene za vezdušnu uzbunu i građani pohitali u skloništa.

Ovo je prva raketa koja je dosegla Tel Aviv od sukoba 2012. godine, tokom operacije "Stub odbrane."

Ranije danas, opština Tel Aviv dobila je naređenja Vlade da izvrši inspekciju skloništa i omogući adekvatnu zaštitu građana u slučaju potrebe. Otvorena su i skloništa u školama. Aerodrom u Tel Avivu zatvoren je za poletanje, javlja Harec.

Vojni izvori saopštili su da nema indicija da je u raketnim napadima neko povređen, javlja Rojters. 

Vojni izvori saopštili su danas da je vojska ubila četvoro naoružanih Palestinaca koji su pokušali da se iskrcaju na obalu Izraela iz pravca Pojasa Gaze. U operaciji je ranjen jedan izraelski vojnik. Hamas je preuzeo odgovornost za taj pokušaj napada.  

Izraelska vojska pozvala još 40.000 rezervista, za slučaj kopnene ofanzive prema Pojasu Gaze. Izrael je u ponedeljak mobilisao 1.500 rezervista.

U vojnoj akciji koju je Izrael danas pokrenuo protiv pokreta Hamasu, prema palestinskim podacima, ubijeno je 19 ljudi.

Najmanje šestoro Palestinaca je ubijeno i 25 je ranjeno u udaru na jednu kuću u Pojasu Gaze danas popodne, saopštilo je palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Lokalni stanovnici su rekli da kuća pripada porodici člana Hamasa, da je ona drugi put pogođena danas i da je bilo žrtava.

Nakon prvog udara stanari su se popeli na krov kao "ljudski štitovi", nadajući se da će odvratiti drugi udar, rekli su lokalni stanovnici Rojtersu. Izraelska vojska nije za sada ništa komentarisala.

U ranijim izraelskim udarima poginulo je petoro Palestinaca, za koje Izrael tvrdi da su pripadnici Hamasa i da je jedan od njih bio komandar jedinice mornaričkih komandosa. On je poginuo u vazdušnom udaru na jedno vozilo, u kome je poginulo još troje Palestinaca.

Od početka izraelske vojne ofanzive, pokrenute danas kako bi se zaustavilo raketiranje juga Izraela, ranjeno je više od 50 Palestinaca.

U ofanzivi nazvanoj "Zaštitna ivica" pogođeno je do sada oko sto meta u Gazi, nakon što je oko 300 raketa palo na Izrael u poslednjih nekoliko nedelja.

Raketiranje je danas nastavljeno i najmanje 30 raketa iz Pojasa Gaze ispaljeno je na južnu izraelsku teritoriju.

Netanijahu je danas na bezbednosnim konsultacijama odlučio da se vojna operacija u Gazi proširi, uključujući pripreme za kopnenu operaciju.

Nije rečeno koliko će ofanziva trajati, ali su diplomatski zvaničnici nagovestili da bi mogla biti duga.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da je došlo vreme da se "skinu rukavice" kad je u pitanju palestinska ekstremistička organizacija Hamas. "Hamas je izabrao eskalaciju sukoba i platiće visoku cenu za to", upozorio je Netanijahu.

Portparol vojske, potpukovnik Piter Lerner naglasio je da će se akcija nastaviti sve dok budemo smatrali da je neophodna. Ne očekujemo da ta misija bude kratka", dodao je Lerner.

S druge strane, palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je da Izrael hitno zaustavi najnoviju ofanzivu na Pojas Gaze.

Palestinski lider je pozvao međunarodnu zajednicu da interveniše kako bi se zaustavila "opasna eskalacija nasilja koja će odvesti region u još veće razaranje i nestabilnost".

Abas je takođe apelovao na arapske lidere u nadi da će izvršiti pritisak na izraelske vlasti da smanje napetost u regionu.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Hamas je upozorio da će proširiti radijus svojih meta ako Izrael ne zaustavi vazdušne udare.

Hamas je nagomilao 10.000 raketa, od kojih neke mogu domašiti Tel Aviv, rekao je portparol izraelske vojske i ukazao na to da se vojska priprema za mogućnost da Hamas ispali rakete duboko u teritoriju Izraela.

"Vojska je stotinama hiljada Izraelaca u zoni širine 40 kilometara od Pojasa Gaze, naredila da ne izlaze iz kuća", rekao je Lerner.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво