Читај ми!

Ukrajina, mostovi lete u vazduh

Tri mosta dignuta u vazduh na istoku Ukrajine, čime su presečeni ključni putni pravci ka Donjecku. Ukrajinska vojska preuzela kontrolu nad još dva grada na istoku zemlje, Artjomivskom i Druškivkom. Borbe u blizini aerodroma u Lugansku.

Pripadnici proruskih snaga digli u vazduh tri mosta na najvažnijim putnim pravcima ka Donjecku, nadajući se da će na taj način usporiti napredovanje ukrajinskih snaga, javila je agencija AP.

Na sajtu ukrajinskog predsednika Petra Porošenka objavljeno je da je u Artjomivsku i Druškivki istaknuta ukrajinska zastava, javio je Bi-Bi-Si, svega dva dana pošto su ukrajinske snage preuzele i jedno od glavnih uporišta proruskih snaga - Slavjansk.

Dopisnik Bi-Bi-Sija iz Kijeva Dejvid Stern ocenio je da se Artjomivsk i Druškivka ne smatraju strateški tako važnim kao Slavjansk, ali njihovo preuzimanje ukazuje na to da su ukrajinske snage sada u naletu.

Uprkos gubicima u ljudstvu i opremi, proruske snage i dalje drže regionalne prestonice Donjeck i Lugansk, a i druga ključna područja.

U međuvremenu, proruske snage pucale su iz teške artiljerije po pozicijama ukrajinskih snaga u oblasti aerodroma u Lugansku, javio je Itartas, pozivajući se na očevice.

Prema ruskoj agenciji, proruske snage su otvorile minobačačku vatru po ukrajinskoj vojsci stacioniranoj blizu sela Metalist i Krasni Jar.

S druge strane, predstavnik Luganske Narodne Republike tvrdi da je artiljerija ukrajinske vojske napala proruske aktiviste u Lugansku, da ima žrtava i da je oštećeno nekoliko zgrada.

Sagovornik agencije rekao je da se na snimcima iz predgrađa vide plotuni od najmanje 30 raketa ispaljenih ka Lugansku i da se pretpostavlja da je cilj bila zgrada vazduhoplovne akademije.

Četiri osobe su ranjene u Kijevu, na centralnom trgu Majdan gde se i dalje okupljaju pripadnici "grupa za samoodbranu".

Ukrajinska policija je saopštila da su ranjene osobe primljene u bolnicu sa traumatskim povredama koje su im sinoć na Majdanu nanete vatrenim oružjem.

Posle pružene lekarske pomoći, oni su sami napustili prestoničku bolnicu.

Prema preliminarnim izveštajima, pucnjava je bila posledica "sukoba između ljudi koji sebe nazivaju članovima samoodbrane Majdana", javio je Glas Rusije.

Trg Majdan bio je centar višemesečnih demonstracija koje su u Ukrajini počele krajem prošle godine, kada je bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič odbio da potpiše Sporazum o pridruživanju EU.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво