Читај ми!

Granatiran Lugansk, dve žrtve

Kijev granatirao Lugansk, prenosi RT. Ukrajinske snage za napade okrivljuju proruske borce. Kijev kontroliše Slavjansk i Kramatorsk. Proruske snage pregrupišu se u Donjecku. Kijev bez provere hapsi mlađe ljude u Slavjansku, dok Moskva zabranjuje tatarskom vođi ulazak na Krim. Tri hiljade proruskih aktivista na skupu u Donjecku.

Ukrajinska vojska bombardovala je stambene četvrti grada Luganska na istoku Ukrajine, javila je ruska TV mreža Raša tudej. Dve osobe su poginule, a više povređeno.

Borbeni avion nadleteo je Lugansk veoma nisko, gotovo dodirujući krovove i ispustio bombu, kažu svedoci. Gradonačelnik je pozvao stanovnike da ne izlaze iz kuća i stanova dok traju borbe.

"Više zgrada gori, ima povređenih. Kola hitne pomoći su na sve strane", rekao je predstavnik milicije samoproklamovane "Narodne Republike Lugansk".

Granate su pogodile fabriku akumulatora koja se nalazi u blizini autobuske stanice, javlja Itartas.

Ukrajinske snage su potvrdile granatiranje kod železničke i autobuske stanice kod Luganska, ali za napade okrivljuju snage samoodbrane.

Ukrajinske snage u potpunosti kontrolišu gradove Slavjansk i Kramatorsk, rekao je Andrij Lisenko, zvaničnik zadužen za "antiterorističku operaciju", dodajući da vlada počinje da radi na obnovi porušene infrastrukture grada i nastoji da obezbedi hranu i vodu za stanovništvo.

Ukrajinska armija napreduje i prema gradu Marijupolju, iznad koga su primećene dve bespilotne letelice, od kojih je jedna oborena, javlja Itartas.

Proruske snage su u subotu, kako javlja Raša tudej, bile primorane da napuste svoje položaje u Slavjansku i povukle se na unapred planirane rezervne položaje u Donjecku i oko njega.

Ministar odbrane samoproglašene "Donjecke Narodne Republike" Igor Girkin rekao je u intervjuu za ruski TV kanal Lajf njuz da je on u Donjecku i da će odatle rukovoditi borbama.

Girkin je rekao ruskim medijima da su bili prinuđeni da napuste Slavjansk da bi spasli civile kojima prete ukrajinske snage.

Povlačenje proruskih snaga iz Slavjanska mogao bi biti znak da vlasti u Kijevu možda konačno postižu uspehe u jednomesečnom sukobu s proruskim snagama, ocenio je AP.

U međuvremenu, ukrajinske vlasti u Slavjansku hapse sve muškarce starosti od 25 do 35 godina, ne proveravajući da li su bili učesnici proruskih snaga ili ne, saopštava portparol skupštine Unije narodnih republika Luganska i Donjecka Oleg Carev, prenosi Itartas.

U današnjem intervjuu za rusku televiziju 24 časa, Oleg Carev je rekao da su preko noći snage Kijeva pohapsile i sve policajce u Slavjansku, odvodeći ih iz grada, prenosi Itartas.

U toku su provere, kojima se nastoji da se utvrdi i ko je od stanovnika Slavjanska učestvovao u zbrinjavanju ranjenika proruskih snaga.

Istovremeno, Moskva je zabranila lideru tatarske zajednice sa Krima Refatu Čubarovu dolazak na to poluostrvo, koje je pripojila u martu.

Čubarov, lider Tatarske skupštine koja podržava Kijev, rekao je da mu je blokiran ulazak na Krim i uručen zvanični dokument kojim mu se zabranjuje da dođe na tu rusku teritoriju do 2019. godine, preneo je AFP.

Prethodno je zabranjen ulazak u region još jednom od vođa tatarske manjine, ukrajinskom poslaniku Mustafi Džemilevu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je juče da je ponovno preuzimanje kontrole nad Slavjanskom prekretnica u operaciji protiv proruskih snaga na istoku zemlje.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u telefonskom razgovoru nemačkom i francuskom šefu diplomatije Frank-Valteru Štajnmajeru i Loranu Fabijusu da što pre treba održati sastanak međunarodne kontakt grupe za Ukrajinu.

Ukrajinska vojska intenzivira vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini, što povećava broj civilnih žrtava i uništavanje civilne infrastrukture, saopštila je ranije Moskva.

Skup proruskih aktivista u Donjecku

Više od 3.000 pristalica proruske, samoproglašene "Narodne Republike Donjeck" okupilo se u centru istoimenog glavnog grada te oblasti, tvrdeći da će braniti grad s gotovo milion stanovnika od ukrajinske vojske koja tamo stiže.

"Povešćemo gerilsku borbu po celoj teritoriji oblasti Donjecka", izjavio je bivši "guverner" Donjecka Pavlo Gubarev, koji se na improvizovanu binu popeo s deset boraca naoružanih "kalašnjikovima".

"Oslobodićemo Kijev, ali za sada ne znamo koliko će krvi biti proliveno", dodao je Gubarev.

Okupljeni na Lenjinovom trgu nose transparente "Spasti Donjeck od ukrajinske vojske", i zastave samoproklamovane republike, Rusije i njene Komunističke partije. Demonstranti uzvikuju "Rusija, Rusija!" i "Fašizam ovde ne prolazi!".

Ima i transparenata podrške Igoru Girkinu, jednom od vođa separatista, koji je, po vlastima Ukrajine, oficir vojne obaveštajne službe Rusije.

Iako je u Donjecku na prvi pogled mirno, artiljerijska paljba se čuje od aerodroma, gde se sukobljavaju dve strane.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи