Читај ми!

Ukrajina, ministar odbrane obećava Krim

Valerij Geletej, novi ukrajinski ministar odbrane rekao da će "pobednička smotra vojske biti održana u ukrajinskom Sevastopolju" na poluostrvu Krim koji je Rusija proletos anektirala.

"Biće parada pobede u Ukrajini, u Sevastopolju", poručio je poslanicima u parlamentu, što je pozdravljeno aplauzom, prenosi Bi-Bi-Si.

Nastavljajući "antiterorističku operaciju" ukrajinski predsednik Petro Porošenko je odbacio mogućnost ponovnog prekida vatre što zahteva Evropska unija.

Ukrajinska ofanziva bi sada mogla da se pojača dolaskom Geleteja, koji je nekadašnji načelnik policijskog odeljenja za zaštitu javnih ličnosti.

Porošenko je u Vrhovnoj radi rekao da će "očistiti vojsku od lopova i korupcije" i da će je novi ministar reformisati.

"Našoj vojsci je neophodan odlučan i čvrst vođa, koji će preduzeti hitne reforme kako bismo dobili novu vojsku posle čega nikome neće pasti na pamet agresija na našu državu", rekao je Porošenko predstavljajući Geleteja.

Imenovan i novi načelnik glavnog štaba oružanih snaga Viktor Muženko (52) koji vodi vojnu operaciju na istoku zemlje.

Promene u vojsci usledile su posle Porošenkovog odbijanja novog primirja u poneđeljak uveče i odluke da nastavi ofanzivu protiv proruskih aktivista.

Porošenko je rekao da je primirje sa proruskim aktivistima moguće, ali uz ispunjenje određenih uslova.

U telefonskom razgovoru sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenomporučio je da je spreman na prekid vatre, uz uslove da bude primenjen u potpunosti, da taoci budu oslobođeni i uspostavljena kontrola granica.

Porošenko je prekinuo primirje na istoku Ukrajine 1. jula.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара