Читај ми!

Nađena tela otetih izraelskih tinejdžera

Pronađena tela trojice jevrejskih tinejdžera otetih pre dve sedmice u blizini Hebrona, na Zapadnoj obali. "Hamas je odgovoran i Hamas će platiti", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu. Svaka izraelska akcija kažnjavanja Hamasa "otvoriće vrata pakla", kažu u tom pokretu.

Tela tinejdžera je pronašla vojska kraj sela Halhul, blizu Hebrona gde su nestali 12. juna, prenosi Tanjug.

Veliki kontigent izraelskih bezbednosnih snaga rasporedio se na Zapadnoj obali između palestinskog sela Halhul i jevrejskog naselja Karmei Cur, gde je ranije danas bilo potrage za otetima.

Izrael je optužio Hamas za otmicu, a uhapšeno je i više od 400 Palestinaca, uglavnom aktivista Hamasa.

Dvojica operativaca, za koje se pretpostavlja da su glavni osumnjičeni, je identifikovano. Oni se kriju otkako su dečaci nestali.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je da će islamistički Hamas platiti visoku cenu za smrt tinejdžera.

"Hamas je odgovoran i Hamas će platiti", rekao je Netanijahu, dodavši da su tinejdžere" oteli i hladnokrvno ubile "divlje zveri".

Netanijahu se večeras sastao sa članovima užeg sastava vlade, zaduženog za bezbednost, da razmotri odgovor na ubistvo mladića.

Na početku sastanka on je rekao: "S dubokim žaljenjem našli smo tela ove večeri i svi znaci ukazuju da su to tela trojice otetih tinejdžera Ejala, Gilada i Naftalija".

"U ime čitavog Izraela, tražim da kažem njihovim dragim porodicima - majkama, očevima, bakama i dedama, braći i sestrama, naša srca krvare i cela nacija plače s njima. Donećemo dečake da budu shranjeni po jevrejskim običajima", rekao je izraelski premijer.

Hamas je pohvalio otmicu, ali nije preuzeo odgovornost.

Svaka izraelska akcija kažnjavanja Hamasa za navodno ubistvo trojice tinejdžera "otvoriće vrata pakla," upozorio je taj islamistički pokret.

"Ako okupatori pokrenu eskalaciju ili rat otvoriće vrata pakla na sebe," izjavio je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri za AFP.

Hamas je odbacio izraelske optužbe da stoji iza otmice kao "glupe" i Abu Zuhri je optužio Izrael da fabrikuje otmicu kao izgovor da se obračuna s islamističkim pokretom.

"Nestanak i ubistvo tri Izraelca su zasnovani samo na izraelskoj priči i okupacija pokušava da iskoristi tu priču da opravda veliki rat protiv našeg naroda, protiv otpora i protiv Hamasa," rekao je Sami Abu Zuhri. 

Ejal Jifrah (19), Gilad Šar (16) i Naftali Frenkel (16) nestali su dok su stopirali u području bloka jevrejskih naselja Guš Ecion na putu kući iz verske škole.

Nakon otmice izraelska vojska je pokrenula veliku operaciju potrage kakva se ne pamti za skoro deset godina.

Osuda ubistva stiže sa svih strana

Posle saznanja da su pronađena tela trojice tinejdžera, osuda ubistva je stigla sa svih strana.

Vatikan je ubistvo izraelskih dečaka označio kao "gnusan i neprihvatljiv zločin" i prepreku miru.

U neuobičajeno oštrom saopštenju, vatikanski portparol je rekao da je papa Franja, koji je u aprilu posetio Izrael i palestinske teritorije, ujedinjen s porodicama žrtava koji prolaze kroz "neizrecivu bol", preneo je Rojters.

Britanski premijer Dejvid Kameron saopštio je da duboko žali zbog pronalaska tela tri izraelska dečaka i rekao da će Britanija stajati uz Izrael dok teži da izvede odgovorne pred lice pravde.

Predsednik SAD Barak Obama osudio je "nerazuman akt terora protiv nevine omladine" na Bliskom istoku i ponudio pomoć svoje zemlje da se nađu oni koji su ubili tinejdžere.

"Kao otac ne mogu da zamislim taj neopisivi bol koji roditelji tih tinejdžera osećaju," navodi se u saopštenju Obame, prenosi AP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се