Читај ми!

Kijev, zahtev za prekid primirja

Dobrovoljački bataljoni zatražili u Kijevu prekid primirja i uvođenje vanrednog stanja. Lugansk: Uslov za pregovore povlačenje vojske sa istoka. Nastavak sukoba na istoku zemlje. Putin će biti ubijen ako dođe u Kijev, tvrdi ukrajinski poslanik.

Više stotina učesnika mitinga kod zgrade predsedničke administracije u Kijevu na inicijativu dobrovoljačkih provladinih bataljona "Donbas", "Ajdar" i "Dnjepar", zatražilo je od predsednika Ukrajine Petra Porošenka prekid primirja i uvođenje vanrednog stanja.

Agencija UNN prenosi zahtev učesnika mitinga da se dobrovoljačkim bataljonima dozvoli da "preduzmu mere za uništenje terorista", i očekivanje od Evropske unije da zavede treću fazu sankcija Rusiji.

"Tražimo neodložno uvođenje ratnog stanja! Radi dobrobiti zemlje neophodno je to učiniti sa vrha, da to ne bi bilo učinjeno odozdo, spontano, sa velikom štetom za državu. Došlo je vreme da se vlast odredi na čijoj je strani", rekao je komandir "Donbasa" Semjon Semjončenko.

Istovremeno, lideri samoproklamovanih republika na istoku Ukrajine saopštili su da je njihov uslov za pregovore sa vlastima u Kijevu povlačenje ukrajinskih snaga bezbednosti "sa teritorije Novorosije (Nove Rusije)".

To su, kako prenosi RIA Novosti, na mitingu u Lugansku izjavili predsednik novorosijske skupštine Oleg Carjov i lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Valerij Bolotov.

Na mitingu, koji je počeo minutom ćutanja u pomen poginulima u konfliktu, učestvuje nekoliko stotina žitelja Luganska, navodi agencija.

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo su danas po podne razgovarali telefonom, više od dva sata, sa Vladimirom Putinom i Petrom Porošenkom o situaciji u Ukrajini, uoči isteka primirja.

Za to vreme, sukobi na istoku zemlje se nastavljaju. Više civila je poginulo kada su ukrajinske snage gađale selo Semjonovka u blizini Slavjanska na jugoistoku Ukrajine, saopštila je pres-služba "Donjecke Narodne Republike".

Granatiranje u toj oblasti je nastavljeno i tokom popodneva.

Gradonačelnik Kijeva i lider partije UDAR Vitalij Kličko i njegov brat i bokserski šampion Vladimir izdvojili su 270.000 dolara da bi kupili opremu za kijevski bataljon te partije angažovanom u regionu Luganska, objavljeno je na sajtu UDAR-a.

Prva isporuka municije biće im predata naredne sedmice, dodao je Kličko.

Novac će biti upotrebljen za kupovinu optičke opreme, dvogleda, pancira, ličnih pribora prve pomoći, anestetika i druge opreme, kazao je Vitalij Kličko, prenosi Itar-Tas

Ranije danas je predstavnik Štaba za antiterorističku operaciju Aleksej Dmitraškivski rekao da je na istoku Ukrajine od juče poginulo je pet ukrajinskih vojnika, a najmanje 17 je ranjeno.

Prema njegovim rečima, tri vojnika su poginula, a četiri su ranjena iz minobacača na kontrolnom punktu kod Slavjanska, a još dvojica su poginula i osmorica ranjena prilikom napada proruskih snaga na konvoj kod naselja Nižnja Olhovaja u Luganskoj oblasti.

Pored toga, pet vojnika zadobilo je povrede kada je njihovo oklopno vozilo naišlo na minu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво