Читај ми!

Produženo primirje u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko produžio je sedmodnevno primirje na istoku te zemlje za još tri dana. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da pozdravlja primirje, ali da ne želi da ono bude iskorišćeno kao ultimatum proruskim aktivistima da polože oružje, prenosi Bi-Bi-Si. Proruski aktivisti iz Donjecka ističu da je primirje samo priprema za "blickrig".

Produženo primirje predviđeno je da traje do ponedeljka uveče - 22 časa po lokalnom vremenu.

Kako je saopšteno iz Kijeva, za to vreme Ukrajina očekuje da joj pod kontrolu budu vraćena tri kontrolna punkta, da proruski aktivisti prestanu da postavljaju barikade i da otpočnu intenzivni pregovori na primeni Porošenkovog mirovnog plana.

Ukrajina navodi da zadržava pravo da obustavi primirje ako se uslovi za prekid sukoba ne budu poštovali.

Produžetak primirja pozdravio je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun, koji je pozvao sukobljene strane da okončaju nasilje. 

Sa druge strane, lider narodne milicije Donjecke oblasti, Miroslav Rudenko smatra da je produženje primirja na istoku Ukrajine samo "priprema (vojske Ukrajine) za blickrig" odnosno brže i iznenadne napade.

"Sukobi su u toku u Krematorsku. Ukrajinska vojska je obustavila vatru nedaleko od grada Krasni Liman i reke Severski Donjec samo da bi se vojska premestila na drugu stranu reke", tvrdi Rudenko, javlja Glas Rusije.

Uprkos sukobima na delu teritorije, rukovodstvo Ukrajine nastavlja približavanje Evropi.

U Briselu je potpisan sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji, čime se uspostavlja zona slobodne trgovine sa evropskim tržištem od 500 miliona ljudi. Sporazum su potpisale i Moldavija i Gruzija.

Potpisivanje sporazuma dočekano je u Kijevu sa oduševljenjem - na Trgu nezavisnosti emitovane su himne Ukrajine i Evropske unije.

Reagujući na vesti iz Brisela, Moskva je saopštila da će preduzeti zaštitne mere ako bude negativnog uticaja pomenutih sporazuma po tržište Rusije.

Oslobođeni svi OEBS-ovi posmatrači

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je da su proruske snage na istoku Ukrajine oslobodile četvoricu iz grupe posmatrača OEBS-a koji su držani u pritvoru od kraja maja.

"Možemo da potvrdimo da su četiri člana našeg tima iz Donjecka oslobođeni posle 32 dana zatočeništva", saopštila je posmatračka misija OEBS u Ukrajini na svojoj Fejsbuk stranici, a prenele zapadne agencije.

Krajem maja, u Ukrajini su otete dve grupe posmatrača iz OEBS. U svakoj su bila po četvorica posmatrača (i jedan ukrajinski prevodilac) i oni su oteti u razmaku od tri dana.

Prva grupa je oslobođena u četvrtak i oni su oteti 26. maja u regionu Donjecka.

Druga grupa je oteta 29. maja u susednoj provinciji Lugansk i izgleda da su te dve grupe oteli pripadnici različitih grupa.

Pregovori za oslobađanje druge grupe bili su intenzivirani u nekoliko poslednih dana.

Predstavnica proruskih snaga u Donjecku rekla je za AFP da bi drugi tim mogao da bude doveden pred novinare kasnije danas u lokalnom hotelu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin javno je pozvao proruske snage da oslobode sve ljude koje su priveli i to pod uslovima privremeno proglašenog prekida vatre koje je na snazi do ponedeljka.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи