Читај ми!

Ultimatum EU Rusiji: Mir ili sankcije

Evropska unija spremila novi paket sankcija Rusiji koje će biti ozvaničene ukoliko Moskva i pobunjenici do ponedeljka ne preduzmu ozbiljne korake ka smirivanju situacije. Predsednik Porošenko potpisao sporazum sa EU. Moskva najavljuje zaštitne mere. U napadima proruskih snaga poginula su najmanje četvorica ukrajinskih vojnika dok su petorica ranjena.

Rusija još nije odgovorila na zahtev Brisela, ali se evropske diplomate nadaju pozitivnom odgovoru Moskve, pre svega jer je predsednik Vladimir Putin poslednjih dana slao signale koji nagoveštavaju njegovu želju da se situacija u Ukrajini stavi pod kontrolu.

Osim oslobađanja zarobljenika i početka pregovora o mirovnom planu, Brisel od Rusije traži da se tri granična prelaza vrate pod kontrolu ukrajinskih vlasti.

Prethodno, ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, javlja Rojters.

Porošenko je rekao da dan potpisivanja sporazuma predstavlja "istorijski dan", koji nudi njegovoj zemlji priliku za novi početak nakon višegodišnje političke nestabilnosti.

Taj sporazum, pomoću kojeg će Ukrajina produbiti političke i ekonomske odnose sa EU, nudi "apsolutno novu perspektivu za moju zemlju. To je istorijski dan, najvažniji od sticanja nezavisnosti" od Rusije 1991. godine, rekao je Porošenko po dolasku u Brisel na ceremoniju potpisivanja tog dokumenta, prenela je agencija AFP.

Pored Ukrajine, sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom potpisali su i lideri Gruzije i Moldavije.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej rekao je na svečanoj ceremoniji da to nisu obični sporazumi, već beočuzi u međusobnim odnosima i naglasio da je cilj Unije puna integracija ovih zemalja na zajedničko evropsko tržište.

"Ljudi su umirali, u Kijevu i drugde, za bolje odnose sa EU", rekao je Rompej i naglasio da se te žrtve ne smeju zaboraviti.

Predsednik Saveta istakao je da sporazumi nisu upereni protiv Rusije, uprkos pretnjama Moskve da će uvesti ekonomsku blokadu zemljama koje ih potpišu.

"Spremni smo da razgovaramo sa ruskim partnerima kako bismo otklonili sve nesporazume", dodao je Rompej.

Istovremeno, sekretar za medije Vladimira Putina, Dimitrij Peskov, rekao je da je potpisivanje sporazuma suvereno pravo Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

Međutim, Peskov je upozorio da će Rusija preduzeti zaštitne mere u slučaju da bude negativnog uticaja tog sporazuma na tržište Rusije.

Bivša vlada u Kijevu je 21. novembra 2013. suspendovala pripreme za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju, što je izazvalo građane da izađu na ulice Kijeva i drugih gradova kako bi podržali evrointegracije.

To je potom dovelo do masovnih protesta i svrgavanja tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča i vlade.

Napad na vojnu bazu kod Kramatorska

Vojni analitičar Dmitro Timčuk, koji ima svoje izvore među vladinim snagama, rekao je da su "pobunjenici" potpomognuti sa osam ruskih tenkova i minobacačima napali vojnu bazu nedaleko od Kramatorska.

To je bio jedan od nekoliko noćašnjih napada na ukrajinsku vojsku. Vladine snage uzvratile su vatru i uništile jedan tenk, a jedan oteli. Timčuk nije rekao, kako javlja Rojters, da li je bilo žrtava na strani proruskih snaga.

U međuvremenu su oslobođeni posmatrači OEBS-a. Njih osmorica, koji su došli u Ukrajinu sa zadatkom da nadgledaju sprovođenje aprilskog sporazuma o deeskalaciji krize, pritvoreni su pre više od mesec dana, preneo je Glas Rusije.

Četiri posmatrača iz Švajcarske, Turske, Estonije i Danske dovedeni su u hotel u Donjecku dok su četiri preostala posmatrača OEBS-a i dalje u regionu Luganska.

"Bio je to dug put. Ovo oslobađanje je rezultat dobre volje i nije bilo nikakvih uslova", rekao je novinarima premijer "Narodne republike Donjeck" Aleksandar Borodaj. Rekao je da se nada da će i ostala četvorica biti oslobođena.

Oslobađanje četvorice pritvorenih posmatrača deo je mirovnih konsultacija između posrednika iz vlade u Kijevu, OEBS-a, Rusije, Luganska i Donjecka.

Predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter zahvalio je svima koji su pomogli u oslobađanju četvorice posmatrača, sa kojima je kontakt izgubljen 26. maja, saopštio je OEBS.

Predsedavajući OEBS-a istakao je vodeću ulogu specijalne posmatračke misije u naporima da se oslobode četvorica pripadnika tima SMM, sa sedištem u Donjecku.

Sedmodnevno primirje na istoku Ukrajine, koje je proglasio predsednik te zemlje Petro Porošenko, ističe večeras. Sukobi, međutim, ne prestaju.

Kako javlja Itartas, proruski aktivisti u Donjecku saopštili su da su zauzeli deo zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova.

U međuvremenu, na istoku Ukrajine pogoršava se humanitarna situacija. Kako navodi Itartas, ove nedelje je, samo u jednom danu, granicu nedaleko od Luganska prešlo oko pet hiljada ljudi.

Ruski zvaničnici kažu da je kod njih od početka sukoba prebeglo oko 90.000 ljudi, ali da je malo njih tražilo status izbeglica, koji bi ih obavezao da ostanu na teritoriji Rusije najmanje šest meseci.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи