Читај ми!

Donjeck, vojna baza u rukama proruskih snaga

Vojna baza u Donjecku u kojoj je bila smeštena ukrajinska vojska sada je pod kontrolom "Narodne Donjecke Republike". Proruski aktivisti ranije danas su pristali da učestvuju u sutrašnjim mirovnim pregovorima o okončanju sukoba na istoku zemlje.

Istočnoukrajinske snage samoodbrane "Narodne Donjecke Republike", preuzele su kontrolu nad vojnom bazom, u kojoj su se nalazile snage ministarstva unutrašnjih poslova u centru Donjecka.

Pres služba "Narodne Donjecke Republike" je saopštila da je vojska jutros primila naređenje ministarstva odbrane Ukrajine da započnu akciju protiv predstavnika NRD.

Vojnici bataljona Vostok su došli na razgovore sa predstavnicima provladinih snaga i počela je razmena vatre. Nakon prestanka vatre, kontrolu nad bazom preuzele su samoodbrambene snage, prenela je ruska agencija Itartas

Andrej Purgin, član rukovodstva "Narodne Donjecke Republike" rekao je ranije danas da je postignut dogovor da runda pregovora bude održana 27. juna u Donjecku", preneo je Rojters.

Učešće u trilateralnim pregovorima između Rusije, Ukrajine i Organizacije za evropsku bezbednost i sardnju (OEBS), najavili su predstavnici snaga samoodbrane u regionima Donjeck i Lugansk, potvrdio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko u govoru u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Porošenko je dodao da će, ako na sutrašnjim pregovorima ključni elementi mirovnog plana budu odbačeni, Kijev doneti "jednu veoma važnu odluku".

Ranije danas, Porošenko je pozvao Rusiju da podrži njegov mirovni plan "delima, a ne rečima".

Barak Obama zapretio je Rusiji novim sankcijama ukoliko ne preduzme "brze korake" u cilju smanjenja tenzija na istoku Ukrajine, saopštila je Bela kuća.

Izjava američkog predsednika gotovo je ista kao ona koju je prethodno dao državni sekretar Džon Keri, koji je pozvao Moskvu da preduzme "konkretne mere", kako bi bila okončana kriza u istočnom delu Ukrajine, gde je u sukobima vojske i pobunjeniika od aprila stradalo više od 400 ljudi.

Keri je i jutros, posle sastanka sa šefom francuske diplomatije, rekao da "Rusija treba da pozove proruske separatiste u Ukrajini da se razoružaju u roku od nekoliko sati".

On je najavio da će lideri Evropske unije razgovarati o mogućim sankcijama protiv Rusije, na predstojećem samitu EU u Briselu.

Osim toga, lideri Nemačke i Francuske Angela Merkel i Fransoa Oland pozvali su ukrajinskog i ruskog predsednika Petra Porošenka i Vladimira Putina da "zajedno rade" kako bi bili okončani sukobi izmedu proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво