Читај ми!

Moskva, ukinuta rezolucija o Ukrajini

Savet Federacije Ruske dume izglasao ukidanje rezolucije koja predviđa mogućnost upotrebe ruskih oružanih snaga u Ukrajini. Ova odluka predstavlja podršku mirovnim pregovorima u Ukrajini, ističu ruski zvaničnici. NATO saopštio da "ne postoje naznake" da Rusija poštuje međunarodne obaveze prema Ukrajini.

Gornji dom ruskog parlamenta je na današnjoj sednici glasao za ukidanje rezolucije, što je poslanicima prethodno predložio i Komitet za ustavna pitanja, međunarodne odnose, odbranu i bezbednost.

Jedan od zvaničnika Saveta Federacije rekao je za Rojters da ova odluka treba da bude shvaćena kao akt dobre volje u znak podrške mirovnim pregovorima u Ukrajini.

Međutim, ističe da je Savet spreman da ponovo usvoji isti akt ukoliko to bude neophodno.

Putin je zatražio u utorak od Saveta Federacije da poništi rezoluciju koja mu daje pravo da upotrebi ruske oružane snage u Ukrajini radi zaštite ruskog stanovništva koje tamo živi, piše Itartas, a prenosi Tanjug.

Putin je, uoči odlaska u zvaničnu posetu Beču, uputio pismo Savetu federacije na ime predsednice Valentine Matvijenko, u kome je izneo predlog da se ukine pravo koje je dobio od tog tela "o upotrebi Oružanih snaga Ruske Federacije na teritoriji Ukrajine".

Putin je to zatražio "radi normalizacije situacije i rešavanja krize u istočnim regionima Ukrajine, kao i povodom početka trostranih pregovora po tom pitanju".

Rezoluciju o upotrebi ruskih oružanih snaga u Ukrajini je Savet Federacije izglasao 1. marta.

Rusija sada očekuje da će Kijev i međunarodna zajednica pokazati pozitivne signale pošto je Putin odbacio mogućnost napada.

"Računamo na pozitivne signale koje sada ruski predsednik šalje, kao i da će se čuti širom sveta, pre svega, u Ukrajini", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin, prenela je agencija AFP. 

Uprkos prekidu vatre u Ukrajini, proruski aktivisti su juče oborili ukrajinski vojni helikopter u kojem je poginulo devet vojnika.

Američki potpredsednik Džozef Bajden je nakon toga, u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, naglasio da je neophodno da posmatrači verifikuju kršenja prekida vatre, kao i da se mora zaustaviti "prekogranično snabdevanje oružjem", prenela je agencija AFP.

Ukrajinska vojska osudila je masovno kršenje prekida vatre i navela da je u poslednja tri dana bilo više od 40 napada pobunjenika na istoku zemlje.

"Oko 44 napada pobunjenika zabeleženo je u poslednja tri dana", napisao je portparol ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov na Fejsbuku. 

NATO o narednim koracima u ukrajinskoj krizi 

Generalni sekretar NATO-a Anders Fon Rasmusen rekao je da "ne postoje naznake" da Rusija poštuje međunarodne obaveze prema Ukrajini, kao i da će Alijansa razmotriti naredne korake.

Rasmusen je to rekao uoči sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica NATO-a, kom će prisustvovati i američki državni sekretar Džon Keri.

Jedna od tema sastanka biće kako NATO može da pomogne u izgradnji vojnog kapaciteta Ukrajine, rekao je Rasmusen.

On je dodao da će na sastanku biti razmotreni odnosi NATO-a s Rusijom i šta dalje treba
činiti.

NATO zadržava pravo da se uveća i neće biti dozvoljeno da neka "treća zemlja" to spreči, istakao je Rasmusen, prenela je agencija AP, primećujući da je očigledno mislio na Rusiju.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a, kojih je 28, sastaju se u Briselu kako bi razmotrili situaciju u Ukrajini i pripremili teren za predstojeći samit u Velsu.

Na sastanak ministarskog saveta pozvan je i novi ukrajinski šef diplomatije Pavlo Klimkin, kao i visoka predstavnica Evropske unije za bezbednost Ketrin Ešton, najavljeno je iz sedišta NATO-a.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da bi nove sankcije Rusiji mogle da se ponovo nađu na dnevnom redu ukoliko napredak na stabilizaciji situacije u Ukrajini ne bude brži.

Merkelova je, u obraćanju donjem domu Bundestaga, pozdravila poziv ukrajinskog predsednika Petra Porošenka na unilateralni prekid vatre na istoku te zemlje, a potez ruskog predsednika Vladimira Putina da se odrekne prava na vojnu intervenciju kao "psihološki značajan".

Merkelova je, međutim, rekla da je napredak u rešavanju krize veoma spor, prenosi Rojters

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво