Читај ми!

Oboren avion, protesti u Kijevu

Poginulo 49 vojnika kada su proruski aktivisti oborili transportni avion ukrajinske vojske, koji je trebalo da sleti na aerodrom u Lugansku na istoku Ukrajine. Revoltirani demonstranti u Kijevu gađali rusku ambasadu kamenjem i jajima. Prevrnuti automobili diplomata i pocepana zastava na ambasadi.

23.45 - Na rusku ambasadu u Kijevu bačen Molotovljev koktel koji je izazvao manji požar. Nema izveštaja o povređenima, prenosi Beta

22.08 - Nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland i ruski predsednik Vladimir Putin telefonom razgovarali o krizi u Ukrajini, saopštava nemačka vlada. 

21.43 - Vatrogasci došli da ugase vatru pošto je jedan auto ruskog diplomate zapaljen, prenosi Raša tudej

21.15 - Zvanična Moskva osudila ponašanje i "nereagovanje" ukrajinske policije i označila to kao "ogromno kršenje ukrajinskih međunarodnih obaveza", javlja Raša tudej

20.40 - SAD osuđuje napad na rusku ambasadu u Kijevu i poziva ukrajinske vlasti da poštuju Bečku konvenciju po kojoj je obavezno osigurati bezbednost diplomatskih predstavništava, prenosi Beta.

20.00 - Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru sa Džonom Kerijem pozvao SAD da iskoriste svoj uticaj na vlasti Ukrajine kako bi bilo okončano nasilje na istoku te zemlje, saopštilo je rusko ministarstvo.

18.00 - Ukrajinski demonstranti pocepali zastavu na ruskoj ambasadi u Kijevu nakon što je oboren avion ukrajinske vojske. Gomila je prevrnula nekoliko vozila, javio je AFP. 

14.35 - "Teroristi" će dobiti adekvatan odgovor, poručio predsednik Ukrajine Petro Porošenko, javlja Rotjers

12.15 - Proruski aktivisti u Gorlovki tvrde da su oborili još jedan ukrajinski avion, bombarder Suhoj-24, prenosi Raša tudej. Pilot aviona je preživeo i odveden je na ispitivanje, kažu svedoci.

Transporter "iljušin-76" je oboren tokom noći, javlja Rojters, pozivajući se na predstavnika za štampu ukrajinske vojske, prenosi Tanjug.

Glavno tužilaštvo saopštilo je da je poginulo 40 vojnika i devet članova posade. 

Tužilaštvo je pokrenulo istragu o "terorističkom aktu", koji je izazvao ljudske žrtve i znatnu materijalnu štetu, prenela je ukrajinska agencija UNN.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je saopštilo da su "teroristi cinično i perfidno" otvorili vatru na avion. Navedeno je i da su u avionu bili vojska, tehnika, oprema i prehrambeni proizvodi, prenosi Ukrinform.

Kako je ranije saopšteno, u avionu je bilo približno 30 komandosa i članova posade.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko pozvao je ministre policije i odbrane na konsultacije i poručio da "svi umešani u cinični akt terorizma ovih razmera moraju da budu kažnjeni", javio je Rojters.

Kako je dodao, "teroristi" će dobiti adekvatan odgovor. 

Rukovodstvo Ministarstva, Generalštaba i komande vazduhoplovstva izrazilo je saučešće porodicama poginulih vojnika.

"Iljušin-76" je vojni transporter sa sedam članova posade a može da prevozi 167 vojnika sa ličnim naoružanjem, podseća ruska agencija Ria novosti.

Aerodrom je pod kontrolom vladinih snaga, ali aktivisti drže najveći deo ostatka grada.

U međuvremenu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je na TVC-u da je rešavanje krize u Ukrajini moguće samo putem direktnih kontakata sa predstavnicima jugoistoka Ukrajine koji pokušavaju da odbrane svoja prava.

Međutim, Lavrov je dodao da je dijalog nemoguć uz artiljerijsku paljbu i udare borbene avijacije.

Proruski aktivisti u Lugansku zauzeli su vladine zgrade, na brzinu sproveli referendom o nezavisnosti i zatražili pripajanje Rusiji. U dosadašnjim borbama na teritoriji Luganska poginulo je najmanje 270 ljudi.

U međuvremenu su demonstranti u Kijevu, revoltirani zbog obaranja ukrajinskog aviona, opkolili rusku ambasadu u prestonici Ukrajine. Na zgradu su bacali jaja i kamenje. 

Na ambasadi su pocepali zastavu i uništili su nekoliko automobila ruskih diplomata. Aktivirano je i nekoliko dimnih bombi.

Ruske vlasti su saopštile da Kijev nije uspeo da zaštiti rusku ambasadu i zatražile od ukrajinskih vlasti da to učine tako što će preduzeti sve neophodne mere.

I Sjedinjene Države osuđuju napad na ambasadu i pozivaju Kijev da poštuje Bečku konvenciju po kojoj je obavezno obezbediti sigurnost diplomatskih predstavništava.

Bomba blizu Porošenkove rezidencije

Snažna eksplozivna naprava pronađena je blizu rezidencije ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, saopštio je izvor iz službe bezbednosti.

"Naprava je pronađena tokom noći blizu kapije gde prolaze predsednička vozila. Bio je to kontejner sa pet granata i kilogramom metalnih matica", rekao je izvor koji je odbio da bude imenovan, a preneo Rojters.

"Bila je to zaista snažna naprava", dodao je on, ne navodeći druge detalje.

Telohranitelji predsednika demontirali su bombu, navela je britanska agencija.

Ukrajinsko predsedništvo nije odmah izdalo saopštenje.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво