Читај ми!

Serž Lazarević tri godine u rukama Al Kaide

Snimak zatočenog državljanina Francuske i Srbije, Serža Lazarevića, prikazan je na jednoj TV stanici u Dubajiu. Francuski zvaničnici kažu da proučavaju snimak.

Lazarević, koga je u Maliju 2011. kidnapovala Al Kaida, na snimku kaže da govori 13. maja i apeluje na francuskog predsednika Fransoa Olanda da pomogne u njegovom oslobađanju, prenosi Bi-Bi-Si.

Pedesetogodišnji Lazarević otet je zajedno sa drugim državljaninom Francuske Filipom Verdonom, koji je ubijen u Maliju prošle godine.

"Koristim ovu priliku danas 13. maja 2014. da pozovem Fransoa Olanda, predsednika Francuske, da učini sve da ugovori moje oslobađanje", rekao je Lazarević na snimku, govoreći na francuskom jeziku.

Serž Lazarević, koji ima dvojno državljanstvo Francuske i Srbije, na snimku nosi crni turban, a iza njega su dvojica naoružanih maskiranih muškaraca, navodi britanski javni servis.

Dvojicu francuskih državljana oteli su pripadnici Al Kaide za islamski Magreb (AKIM) u Hombori u centralnom Maliju 23. novembra 2011. godine.

Telo Filipa Verdona pronađeno je na severu Malija u julu prošle godine, a francuski tužioci potvrdili su da je bio upucan u glavu.

AKIM, koji često otima građane zemalja Zapada, potvrdio je da je ubio Verdona u znak odmazde za intervenciju Francuske u Maliju.

Francuska je poslala trupe u Mali u januaru 2013. godine, pošto su borci povezani sa Al Kaidom pretili da će "pregaziti" glavni grad Bamako.

Veruje se da je Lazarević poslednji državljanin Francuske u zarobljeništvu, pošto je u aprilu ubijen Gilberto Rodrigez, otet u Maliju 2012. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво