Читај ми!

Egipat, eksplozija kod birališta

Počeli su predsednički izbori u Egiptu. Očekuje se da će bivši načelnik generalštaba egipatske vojske Abdel Fatah el Sisi odneti pobedu. Bomba kućne izrade eksplodirala ispred birališta u El Mahala el Kubri.

Birališta su otvorena u devet sati po lokalnom vremenu, a trajaće dva dana i na njima će glasati 53 miliona registrovanih birača.

Očekuje se da će Sisi ubedljivo pobediti jedinog rivala, levičarskog lidera Hamdena Sabahija.

Ali prava demokratija, ideal miliona Egipćana koji su protestovali i borili se za nju u pobuni 2011. u kojoj je svrgnut Hosni Mubarak, moraće da pričeka, možda par decenija, rekao je Sisi, prenosi Tanjug.

Umesto toga obećao je da će se svim silama truditi da obnovi privredu i boriti se protiv "terorizma".

Sisi je apelovao na birače da izađu na izbore u što većem broju.

"Sada treba da glasate u većem broju nego ikada u istoriji. Izađite na izbore, pokažite čitavom svetu da je glasalo 40, 45 miliona ili čak više birača", izjavio je Sisi na kraju predizborne kampanje u petak.

Veliki broj vojnika i policajaca obezbeđuje birališta širom Egipta gde je došlo do intenziviranja ekstremističkih napada nakon svrgavanja islamističkog predsednika Muhameda Mursija 3. jula prošle godine.

Sisijev jedini protivkandidat, disident veteran Sabahi, obećao je da će braniti demokratske ciljeve učesnika pobune 2011. "Zaklinjemo se Bogu da se simboli korupcije i despotizma iz Mubrakovog doba neće vratiti", rekao je Sabahi u petak.

Privremene vlasti pravdaju Mursijevo svrgavanje time da je vojska poslušala zahteve demonstranata na ulicama.

Omladinski pokret Šesti april, koji je bio na čelu protesta protiv Mubaraka i čiji je lider u zatvoru, bojkotovao je izbore.

Uticajni egipatski sveštenik i pristalica Mursijevog pokreta Muslimanska braća Jusef el Karadavi, takođe je pozvao na bojkot izbora, uz obrazloženje da je Sisi "od glave do pete okupan krvlju nevinih".

Posle Mursijevog svrgavanja policija je krenula u obračun sa Muslimanskom braćom koja su pobeđivala na svim izborima od Mubarakovog pada do danas.

Sisi sada obećava da će Muslimanska braća, koja su proglašena terorističkom organizacijom, biti zabranjena kada on postane predsednik.

U obračunu vlasti sa Muslimanskom braćom život je izgubilo najmanje 1.400 ljudi, među kojima je i nekoliko stotina Morsijevih pristalica koji su ubijeni samo tokom jednog dana u avgustu prošle godine kada su snage bezbednosti uništile njihov ulični kamp u Kairu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара