Читај ми!

Strani mediji o katastrofi u Srbiji

Televizijske i radijske emisije, kao i novinske stupce širom sveta, poslednja dva dana pune vesti o poplavama u Srbiji. Prizor je jeziv u Obrenovcu, kažu norveški novinari.

Strani novinari ističu da "nikada nisu videli tako nešto" i da je teško opisati to što su njihovi reporteri videli u Obrenovcu i ostalim poplavljenim mestima u Srbiji, prenosi Tanjug.

U Srbiji je dosta inostranih reportera koji su došli da izveštavaju sa lica mesta, među njima i novinari i snimatelji iz Bi-Bi-Sija, Rojtersa, norveške televizije TV2.

Poznati svetski mediji, od SAD do Indije, posvetili su deo svog programa poplavama u Srbiji, a sve naslove prate isti opisi - katastrofa, jeza, biblijske poplave, tuga...

Tako o poplavama u Srbiji izveštavaju Bi-Bi-Si, Si-En-En, Ej-Bi-Si, Ju-Es-Ej tudej, Gardijan, Rojters, AFP, AP, Tajm, Fajnenšel tajms, Juronjuz, Di-En-Ej Indija... i mnogi drugi koji pored izveštavanja o stanju na terenu i potresnih fotografija, pozivaju i na pomoć našoj državi.

"U petak i subotu smo čekali u Slavoniji, jer smo hteli da pređemo u Bosnu ili Srbiju. U Bosnu nismo uspeli, ali su nas na kraju pustili da uđemo u Srbiju. Nemam reči koje bi opisale ono što smo videli u Obrenovcu", rekla je za list 24 sata novinarka TV Nova Barbara Štrbac.

Njihova ekipa je ceo dan u nedelju izveštavala sa terena, uspeli su da uđu i u grad, ali, kako kaže, juče su ih zadržali.

"I u Hrvatskoj je situacija postala teška, ali mi ostajemo ovde i posebno mi je drago što su stigli spasioci iz Hrvatske da pomognu ugroženom stanovništvu u Srbiji", rekla je novinarka TV Nova i naglasila da će ostati u Srbiji dokle god bude potrebe.

U poslednja dva dana u našu zemlju stigli su i predstavnici medija iz Rumunije i Norveške.

"Trebalo je da se iz Istanbula vratimo u Norvešku, ali su nas preusmerili na Srbiju. Došli smo u nedelju po podne i odmah otišli u Obrenovac, ali nas nisu pustili u grad. Juče smo otišli u pet ujutro i tada smo ušli. Prizor je jeziv", istakli su za 24 sata Ule i Simen, novinari norveške stanice TV2.

Oni su istakli da su izveštavali o poplavama koje su pre nekoliko godina zadesile Englesku, ali da nije bilo toliko strašno, i da su najjači utisak na njih ostavili brojni dobrovoljci koji danonoćno pomažu ugroženima.

I rumunska novinarka Manuela Strinu sa televizije Digi24 zanemela je pred prizorom koji je zatekla juče u Obrenovcu.

"Kada su nas oko 14 časova pustili da uđemo u grad, nije bilo ničega, samo voda, Vojska i policija. Još nisam videla da je poplava zbrisala gradove od više desetina hiljada žitelja", rekla je Manuela, koja je u Beogradu sa snimateljem i uživo se uključuje u rumunske vesti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво