Читај ми!

Marijupolj, proruske snage napustile vladine zgrade

Proruske snage povukle su se iz vladinih zgrada u Marijupolju na istoku Ukrajine, dok su radnici čeličana krenuli u građanske patrole kako bi pomogli policiji da uspostavi red. UN optužuju proruske aktiviste za loše stanje ljudskih prava na istoku Ukrajine. Moskva ocenila izveštaj kao "neobjektivan".

German Mandrakov, koji je nekada komandovao marijupoljskim okupiranim vladinim zgradama, rekao je za AFP da su njegovi saradnici pobegli, dok je on bio prisiljen da napusti zgradu.

Marijupolj je drugi po veličini grad u regionu Donjecka gde su proruske snage nedeljama bile u vladinim zgradama.

Građanske patrole su počele ranije ove sedmice kad je Rihat Ahmetov, najbogatiji Ukrajinac za kojeg se smatra da ima veliki uticaj u toj oblasti, pozvao radnike iz svojih čeličana da pomognu policiji da uspostavi red u gradu u kojem je u sukobima između ukrajinskih i proruskih snaga poginula najmanje 21 osoba.

U međuvremenu, Ujedinjene nacije objavile su izveštaj u kome se ističe da je situacija sa ljudskim pravima na istoku Ukrajine "zabrinjavajuće pogoršana".

U tekstu se navode "brojni primeri ubistava, mučenja, batinanja, otmica, zastrašivanja i nekoliko slučajeva seksualnog uznemiravanja".

Počinioci su "uglavnom dobro organizovane i dobro naoružane antivladine grupe na istoku zemlje", dodaje se u izveštaju.

UN osuđuju i "maltretiranje i progon krimskih Tatara", muslimanske manjine na Krimu, koji je u martu pripojen Rusiji.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj apelovala je na one koji imaju uticaj na oružane grupe na istoku Ukrajine da "učine sve što je u njihovoj moći da zaustave te ljude koji su odlučni da rasparčaju zemlju".

Moskva je odbacila te tvrdnje, navodeći da je izveštaj "neobjektivan".

U saopštenju portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandra Lukaševiča navodi se da su u pitanju "protivrečnosti", da su korišćeni dvostruki standardi, kao i da je namera bila da se "operu samoproklamovane vlasti u Kijevu".

Izveštaj UN odnosi se na period od 2. aprila do 6. maja 2014.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво