Читај ми!

Lavrov: Ukrajina na ivici građanskog rata

Ukrajina je na ivici građanskog rata, što otežava održavanje slobodnih i fer izbora 25. maja, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Dodao je da će Rusija o legitimnosti izbora suditi po njihovim rezultatima i da oni ne mogu biti legitimni dok traje nasilje.

Lavrov smatra da "kada Ukrajinci ubijaju Ukrajince - da je to blizu građanskog rata". Lavrov je u intervjuu za TV Blumberg istakao da je "na istoku i jugu Ukrajine rat, pravi rat sa upotrebom teškog oružja", prenela je agencija AFP, javlja Tanjug.

"Ako je to pogodno za slobodne i fer izbore, onda ja ne znam šta znači fer i slobodno", dodao je šef ruske diplomatije.

Kako je preneo Itartas, Lavrov je rekao da će o legitimnosti predsedničkih izbora u Ukrajini, Rusija suditi na osnovu njihovih rezultata, a na pitanje da li Moskva "preferira" Petra Porošenka, rekao je da Rusija "može da radi sa svima".

Ruski ministar je u intervjuu naglasio da je Rusija kategorički protiv pokušaja da se Ukrajina "uvuče" u NATO i da bi to bilo "negativno za čitav sistem evropske bezbednosti".

Pritom, Lavrov je rekao da Rusija nema nameru da upućuje vojsku u Ukrajinu.

"Ruski jezik i Ruska pravoslavna crkva nastali su na teritoriji savremene Ukrajine, mi ne smatramo jedni druge strancima", rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao da uvođenje ekonomskih sankcija zapadnih zemalja neće izmeniti poziciju Moskve prema Ukrajini.

"Ne mislim da se takve sankcije razmatraju ozbiljno sa stanovišta odgovornosti Zapada prema svetskoj privredi", istakao je ruski ministar inostranih poslova.

Govoreći o održavanju razgovora o nacionalnom jedinstvu, koji su danas počeli u Kijevu, Lavrov je rekao da bi svi regioni trebalo da budu zastupljeni za pregovaračkim stolom - "i istočni, i zapadni".

Okrugli sto o nacionalnom jedinstvu, u kom učestvuju bivši ukrajinski predsednici, aktuelni ukrajinski zvaničnici, poslanici, verski lideri i akademici, prvi je u nizu planiranih i održava se na preporuku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, ali bez predstavnika istočnih regiona u Ukrajini.

Lavrov je rekao da u radu "okruglih stolova", međutim, ne mogu da učestvuju oni čije su ruke "umrljane krvlju".

"Šta vi mislite, čije su ruke krvave, a čije ne", upitao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je naglasio da aktiviste Donjecka i Luganska ne treba nazivati "proruskim".

"Oni ne žele da ih zovu 'proruskim' ili 'proameričkim', oni žele da ih nazivaju Ukrajincima", rekao je Lavrov.

"Kada očekuješ da će sa tobom razgovarati ravnopravno, a sa tobom komuniciraju kao sa smećem ili zverima, ili te potpuno ignorišu, kao što su kijevske vlasti radile tokom dva ili tri meseca, tada razumem ljude koji žele da skrenu pažnju na svoje probleme", istakao je Lavrov.

"Pojavio se pokušaj skretanja pažnje a vojsci je naređeno da ide i da se bori protiv njih. Tada su ti ljudi poželeli da uzmu sudbinu u svoje ruke. Eto zašto mi uvažavamo rezultate referenduma koji su tamo održani", rekao je ruski ministar inostranih poslova.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи