Читај ми!

Sukobi kod Kramatorska, sedmorica mrtvih

Pucano na lidera "narodnog gubernatora" Luganske oblasti. Sedam ukrajinskih vojnika ubijeno kod Kramatorska, a osam je ranjeno. Samoproglašene republike Donjecka i Luganska počele su pregovore o ujedinjenju. Sporazum Brisela i Kijeva o milijardu evra finansijske pomoći Ukrajini.

23.40 - Čuje se pucnjava na periferiji Slavjanska, javlja RIA Novosti

21.45 - Rusija će zabraniti SAD da koriste njene raketne motore za lansiranje vojnih satelita, kaže zamenik ruskog premijera, javlja Tanjug

21.00 - Novi bilans žrtava kod Kramatorska - najmanje sedam vojnika je stradalo, javlja Rojters

17.50 - Šest ukrajinskih vojnika poginulo, a osam povređeno u sukobima kod Kramatorska, javlja Rojters.

17.00 - Žoze Manuel Barozo i ukrajinski premijer Arsenij Jacunjek potpisali sporazum o preko milijardu evra finansijske pomoći Ukrajini, javlja Tanjug.

14.50 - "Narodni gubernator" Luganske oblasti na istoku Ukrajine, Valerij Bolotov lakše je ranjen, javlja Itartas.

12.50 - "Gasprom" traži od ukrajinskog "Naftogasa" da unapred plati 1,66 milijardi dolara za isporuku gasa u junu, kaže portparol ruske naftne kompanije Sergej Kuprijanov, prenosi AFP.

Najmanje sedam ukrajinskih vojnika je poginulo, a osam je povređeno u sukobima koji su izbili u blizini Kramatorska, između proruskih snaga i pripadnika ukrajinske nacionalne garde, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, ukrajinske vojnike napalo je 30 proruskih aktivista danas po podne automatskim oružjem i minobacačima, prenele su agencije.

Proruske snage onesposobile su nekoliko oklopnih vozila ukrajinskih oružanih snaga, uključujući jedan oklopni transporter, rečeno je iz pres službe samoproglašene "Donjecke Narodne Republike" Itartasu.

Ranije danas, vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandar Turčinov izjavio je da će se specijalna operacija ukrajinske vojske na istoku zemlje nastaviti.

Ranije danas, u trenutku kada su predstavnici "Donjecke Narodne Republike" i "Luganske Narodne Republike" pregovarali o ujedinjenju, "narodni gubernator" Luganska, Valerij Bolotov lakše je ranjen.

Kako je preneo Itartas, Bolotov je zadobio prostrelnu ranu, a njegov život nije ugrožen. "Živ je i zdrav, ranjavanje je bilo lakše", rekao je Nikitin, ne precizirajući kakvo je oružje upotrebljeno.

Interfaks navodi da je jedan od lidera "LNR" u privatnoj klinici, a da rukovodstvo samoproklamovane republike smatra da je atentat na Bolotova odgovor vlasti na referendum o statusu oblasti, održan 11 maja.

Bolotov je juče na mitingu rekao da je "LNR" proglasila nezavisnost od Ukrajine.

Kopredsednik vlade "Donjecke Narodne Republike" Miroslav Rudenko rekao je da je ta samoproglašena republika "na referendumu potvrdila svoj suverenitet", kao i da joj nije potrebno priznanje međunarodne zajednice već "zaista nezavisna država", a da je preuranjeno razmatrati pitanje pripajanja Rusiji.

Rudenko je dodao da "DNR" nije potrebno priznanje "međunarodne zajednice koja je postala marioneta SAD".

Kopredsednik privremene vlade "Donjecke Narodne Republike" Denis Pušilin pročitao je juče proglas u kom je od Rusije zatraženo da razmotri pitanje ulaska "DNR" u sastav Ruske Federacije.

Ruska agencija podseća da je Donjecka oblast formirana je 17. jula 1932. godine, a u aktuelnim granicama je od 1938. i prostire se na 26.517,5 kvadratnih kilometara, sa najvećim gradovima Marijupoljem, Makejevkom, Gorlovkom, Kramatorskom, Slavjanskom.

Njen južni deo granice na istoku ujedno je i državna granica Ukrajine sa Rusijom, a ukupno ima 4.343.900 stanovnika.

Luganska (bivša Vorošilovska) oblast formirana je juna 1938. godine i zauzima teritoriju od 26.700 kvadratnih kilometara, sa većim gradovima Luganskom, Alčevskom, Krasnim Lučem, Lisičanskom, Severnodonjeckom i Stahanovom, i sa više od 2,2 miliona stanovnika.

Evropska unija demonstrirala je danas snažnu podršku prelaznoj vladi Ukrajine potpisivanjem ugovora o preko milijardu evra finansijske pomoći na svečanoj ceremoniji u Briselu.

Ugovor su potpisali predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i privremeni ukrajinski premijer Arsenij Jacunjek nakon zajedničkog sastanka ukrajinske vlade sa Barozom i evropskim komesarima.

"Ovim pokazujemo snažnu političku volju da podržimo napore za suverenu, stabilnu i prosperitetnu Ukrajini", rekao je Barozo na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво