Читај ми!

Donjeck, sukob proruskih aktivista i policije

Proruski aktivisti napali sedište regionalnog tužilaštva u Donjecku, i razoružali policiju. Najmanje četiri policajca povređena. Rusija se zalaže za dijalog vlasti u Kijevu i ostalih regiona pod okriljem OEBS-a. MMF odobrio zajam Ukrajini od 17 milijardi dolara. Kijev uvežbavao scenario eventualnog zauzimanja upravnih zgrada, javlja UNN.

18.50 - Ukrajina ponovo uvela regrutaciju zbog situacije na istoku zemlje, javlja AFP, prenosi Beta.  

16.20 - Pristalice federalizacije Ukrajine okupirale zgradu Tužilaštva u Donjecku. U napadu na zgradu ima povređenih, javlja Raša tudej.

12.50 - Angela Merkel zatražila od Vladimira Putina pomoć u oslobađanju međunarodnih posmatrača, zarobljenih 25. aprila, javlja Rojters

10.30 - Ukrajinski graničari pretukli dva državljanina Rusije i jednog Belorusa, saopštila ruska pogranična služba, javlja Tanjug

Demonstranti u Donjecku su opkolili zgradu tužilaštva i bacali kamenje i molotovljeve koktele, a oko stotinu policajaca u opremi za razbijanje demonstracija koji su je branili uzvratili su šok bombama i suzavcem. Mnogobrojniji demonstranti koji su zgradu opkolili sa više strana uspeli su da razoružaju policajce.

Policajci kojima su skinuti šlemovi i prsluci i oduzete palice i štitovi, napustili su to mesto. Hitna pomoć je odvezla jednog povređenog demonstranta i jednog policajca, preneli su očevici, prenosi AFP.

Napad na zgradu tužilaštva izveden je posle proruskih demonstracija u Donjecku.

Proruski aktivisti već nekoliko nedelja kontrolišu regionalnu upravu i kancelariju gradonačelnika u Donjecku.

Moskva za dijalog pod okriljem OEBS-a 

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je u Limi da se Rusija zalaže za dijalog kako bi se pronašlo rešenje za krizu u toj zemlji.

"Rusija se zalaže za uspostavljanje dijaloga u Ukrajini između vlasti u Kijevu i ostalih regiona", rekao je Lavrov novinarima u Limi, prenosi AFP.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost zbog "militantnih izjava" iz Kijeva nakon što je ukrajinski predsednik Oleksandar Turčinov izjavio da su ukrajinske oružane snage u punom stanju pripravnosti u slučaju ruske invazije.

"Mi insistiramo da Kijev odmah prestane sa ratobornom retorikom čiji cilj je zastrašivanje sopstvenog stanovništva", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska je u stanju pune borbene gotovosti zbog "pretnji ruske invazije", izjavio je ranije Turčinov, priznavši da vlada u Kijevu ne može da stavi pod kontrolu situaciju na istoku zemlje.

"Ponovo ukazujem na stvarnu opasnost - da bi Rusija mogla da pošalje kopnene snage u Ukrajinu i započne rat. Naše oružane snage su stavljene u stanje pune borbene gotovosti", rekao je Turčinov, a preneo sajt Raša tudej.

Noćas je u sedištu Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu Ukrajini odobren zajam od 17 milijardi dolara. On će biti realizovan u naredne dve godine, a uslovljen je sprovođenjem ekonomskih mera u Ukrajini.

Najvažnije su podizanje poreza, zamrzavanje minimalnih plata i podizanje cene energenata. Sve te mere mogle bi da pogode domaćinstva i dodatno otežaju položaj i tako slabe vlasti u Kijevu.

Taktičke vežbe u Kijevu

U Kijevu su sinoć održane najavljene taktičko-specijalne vežbe, javile su ukrajinske i ruske novinske agencije.

UNN javlja da je sinoć uvežbavan scenario eventualnog zauzimanja upravnih zgrada.

Itartas novodi, pozivajući se na ukrajinski portal Analitičar, da su pripadnici Uprave za državno obezbeđenje i Predsedničkog puka, proveravali bezbednost administrativnih zgrada, skloništa i izvora vode za piće.

Prema scenariju vežbi, deset borbenih vozila ušlo je u kijevsku četvrt u kojoj su vladine zgrade, a vojnici i snajperisti sa automatskim puškama popeli su se na zgradu parlamenta, navodi UNN.

Kako je čelnik Kijevske gradske administracije Vladimir Bondarenko izjavio za TV Ukrajina, u okviru vežbe bila je predviđena potpuna provera skloništa "u koja se može smestiti civilno stanovništvo Kijeva" i provera vode za piće "za slučaj oštećenja vodovodnih instalacija".

Takođe, prenosi Itartas, uvežbavano je premeštanje borbene tehnike najkraćim putem iz jednog rejona Kijeva u drugi. 

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво