Читај ми!

Kraj velike potrage za malezijskim avionom

Obustavljena vazdušna potraga za nestalim malezijskim avionom. Porodicama nestalih putnika pušten snimak poslednjeg kontakta posade aviona sa kontrolom leta.

Posle više od sedam nedelja obustavljena potraga iz vazduha za nestalim malezijskim avionom, a posade letelica koje su učestvovale u potrazi okupile su se poslednji put na aerodromu u Pertu. Kako javljaju mediji, potraga za avionom sa leta MH370 biće nastavljena ispod vode.

Australijske vlasti su danas odbacile mogućnost da otkriveni materijal i hemikalije u Bengalskom zalivu potiču sa nestalog malezijskog aviona MH370, javila je TV stanica Skaj njuz, prenosi Tanjug.

Kompanija za istraživanje okeana "Georezonans" saopštila je da je "detektovala elemente na okeanskom dnu koji odgovaraju materijalu 'boinga 777'".

"Otkrili smo hemijske elemente i materijal od koga se pravi 'boing 777' - to su aluminijum, titanijum, bakar, olovna legura i drugi materijali", rekao je predstavnik kompanije Pavel Kursa australijskom TV kanalu Sedam.

Njegov kolega Dejvid Poup je, pak, umanjio značaj ovog "otkrića", rečima da kompanija ne tvrdi da je definitivno reč o MH370, ali da je trag koji treba da se prati.

Malezijski ministar saobraćaja Hišamudin Husein rekao je da će ta informacija biti analizirana, dok su australijske vlasti, iz čije luke Pert se koordinira međunarodnom potragom za nestalim avionom, odbacile mogućnost da otkriveni materijal potiče sa "boinga".

"Lokacija MH370 na koju ukazuje kompanija 'Georezonans' u Bengalskom zalivu ne nalazi se u zoni australijske potrage", izjavio je portparol australijskog Koordinacionog centra.

Zona potrage za avionom, koji je nestao 8. marta sa 239 putnika i članova posade, prostire se na nekih 56.000 kvadratnih kilometara Indijskog okeana.

Malezijske vlasti su juče prvi put omogućile porodicama kineskih putnika iz aviona da čuju poslednju audio-poruku koju je posada MH370 uputila kontroli leta, prenosi britanski Independent.

Na snimku sa navodno poslednjim rečima iz kokpita aviona pre nego što se izgubio sa radara, čuje se glas kontrolora u Kuala Lumpuru koji kaže: "Malezijski 370 zove Ho Ši Min 120,9, laku noć."

Potom se čuje muški glas, kako se veruje nekog od posade, koji odgovara sa: "Laku noć (od) malezijskog 370."

Zvaničnici su preneli prisutnima da kontrola leta više nije uspela da uspostavi kontakt sa avionom, a posle 20 minuta od snimljenog razgovora malezijske vazduhoplovne snage su na radaru uspele da lociraju avion.

Veruje se da je do tog momenta avion već skrenuo sa planiranog kursa u smeru ka Malajskom moreuzu.

To je bio prvi u seriji planiranih sastanaka malezijskih zvaničnika sa porodicama kineskih putnika u Pekingu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво