Читај ми!

Borba za punktove u Donjeckom regionu

Proruski aktivisti odbili napad na kontrolni punkt kod grada Soledara u Donjeckom regionu. SAD i druge članice grupe G7 saopštile da će zbog ukrajinske krize Rusiji uvesti nove sankcije. Međunarodni vojni posmatrači privedeni u Slavjansku. Vođe samoproglašene Narodne Repubilke Donjeck najavljuju referendum.

23.30 - Povukli se napadači na kontrolni punkt proruskih aktivista kod Soledara i navodno poveli sa sobom taoca, javlja Raša tudej.  

20.30 - Kod mesta napada nalazi se skladiše oružja. Zvaničnici kažu da je oružje u skladištu zastarelo, još iz sovjetskog perioda ali da ga ima u velikim količinama, prenosi Raša tudej

20.00 - U toku oružani sukob kod grada Soledara u Donjeckom regionu. Nepoznati napadači iskočili  iz helikoptera i napali kontrolni punkt, javlja Raša tudej

18.25 - Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo da su ruski avioni ulazili u vazdušni prostor Ukrajine. To je potvrdio i vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Mihail Koval, javlja Fonet

16.15 - Rusija preduzima sve moguće korake radi oslobođanja vojnih posmatrača iz nekih država OEBS-a, saopštavaju ruski zvaničnici, prenosi Itartas.

15.45 - Referendum o nezavisnosti regiona Donjeck na istoku Ukrajine biće održan 11. maja, izjavio je Denis Pušiljin, vođa samoproglašene Narodne Republike Donjeck, javlja Beta.

11.00 - Oko 150 američkih vojnika stiglo u Litvaniju, zbog rastućih tenzija oko Rusije i Ukrajine, prenosi AFP.

10.25 - Rusija će preduzeti sve korake da budu oslobođeni vojni posmatrači u Slavjansku, kaže ruski izaslanik u OEBS-u, javlja Rojters.

Snage samoodbrane uspele su da odbiju napad jedinica koje su stigli helikopterima do kontrolnog punkta proruskih aktivista u gradu Soledar u regionu Donjeck na istoku Ukrajine, prenosi Raša tudej.

Sa lica mesta stižu protivrečne informacije o žrtvama i povređenima. Prema prvim izveštajima, bar jedan branilac punkta je poginuo, dok je po drugom, jedan napadač nastradao.

Soledar je udaljen oko 30 kilometara jugoistočno od Slavjanska i u njemu se nalazi veliko skladište oružja, za koje zvaničnici kažu da je zastarelo, ali ga ima u velikim količinama.

U telefonskom razgovoru sa šefom ruske diplomatije Segrejom Lavrovim, američki državni sekretar Džon Keri izrazio je zabrinutost zbog "provokativnih" kretanja ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom, saopštio je američki zvaničnik.

Keri je ocenio da "provokativno kretanje ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom, ruska podrška separatistima kao i njena zapaljiva retorika podrivaju stabilnost, bezbednost i jedinstvo u Ukrajini", prenosi AFP.

Lavrov se založio za hitne mere za smirivanje tenzija u Ukrajini, obustavljanjem vojnih operacija protiv demonstranata na jugoistoku zemlje i agresivnih akcija ultranacionalista "Desnog sektora".

Ruski ministar je, takođe, apelovao na Kerija da upotrebi svoj uticaj kako bi lideri protesta bili pušteni na slobodu.

G7 za hitne sankcije Rusiji

U zajedničkom saopštenju G7, koje je Bela kuća objavila noćas, navodi se da će sankcije Rusiji biti hitno uvedene, i da će se, ukoliko Rusija nastavi sa agresivnim akcijama, nastaviti sa pripremama širih sankcija koje će pogoditi ključne sektore ekonomije te zemlje, javlja AFP, prenosi Beta.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da će svaka zemlja sama doneti odluku koju će vrstu sankcija uvesti Rusiji, da će one biti usklađene i komplementarne, ali da nije sigurno da će biti identične.

"Američke sankcije mogle bi da budu uvedene od ponedeljka", rekao je on.

Saopštenje Bele kuće objavljeno je posle jučerašnjeg telefonskog razgovora lidera SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Italije, Baraka Obame, Fransoa Olanda, Angele Merkel, Dejvida Kamerona i Matea Rencija.

U saopštenju francuskog predsedništva objavljenom posle razgovora, navedeno je da su lideri G7 ponovo apelovali na sprovođenje demokratskog procesa u Ukrajini, ocenivši da je "neophodno" da se u toj zemlji održe predsednički izbori 25. maja, kako bi Ukrajinci slobodno i transparentno odlučili o svojoj budućnosti.

U Ukrajini je i dalje napeto. Pentagon je juče saopštio da su ruski borbeni avioni više puta ulazili u ukrajinski vazdušni prostor. Američki zvaničnici nisu naveli gde su ruski avioni povredili vazdušni prostor Ukrajine, niti o kojem je tipu aviona reč. Pentagon smatra da je cilj ovih incidenata bio testiranje ukrajinskih radara, i demonstracija sile.

Međutim, Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je informaciju američkog Pentagona da su ruski vojni avioni više puta ulazili u vazdušni prostor Ukrajine, a to je nešto kasnije potvrdio i vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Mihail Koval.

"Mi nismo registrovali nikakvo narušavanje vazdušnih granica sa našim susedima, uključujući i sa Ukrajinom", navodi se usaopštenju ruskog Ministarstva odbrane

Inače, Ukrajinska vojska je vratila kontrolu nad vojnim aerodromom u Kramatorsku.

Proruske snage pritvorile su tim vojnih posmatrača koji je putovao u istočnoj Ukrajini sa predstavnicima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), preneo je AP sinocnju izjavu jednog lokalnog zvaničnika.

Tim je zaustavljen u istočnom gradu Slavjansku, prema Steli Koroševoj, portparolki samoproklamovanog gradonačelnika. Ona je rekla da je grupa posedovala "sumnjiv materijal" i dodala da oni nisu povređeni i da će biti pušteni nakon dalje istrage.

OEBS je objavio na Tviteru da je sa timom koji predvode Nemci izgubio komunikaciju, ali da su svi pripadnici posmatračkog tima OEBS bezbedni. 

Zbog sve zategnutijih odnosa Moskve i Zapada, agencija "Standard end Purs" je smanjila kreditni rejting Rusije.

Referendum o nezavisnosti Donjecka 11. maja 

U međuvremenu je vođa samoproglašene Narodne Republike Donjeck Denis Pušiljin najavio da će referendum o nezavisnosti tog regiona na istoku Ukrajine biti održan 11. maja.

Pušiljin je novinarima u sedištu regionale samouprave koju su 6. aprila zauzeli proruski demonstranti, rekao da će na referendumu biti postavljeno pitanje: "Da li odobravate proglašenje nezavisnosti Narodne Republike Donjeck".

Prema njegovim rečima, posle tog referenduma koje vlasti u Kijevu I međunarodna zajednica smataju nelegalnim, biće održani "slobodni izbori na kojima će se odlučiti ko će vladati tom republikom".

Na pitanje o svom stavu prema ukrajinskim snagama bezbednosti u Donjecku, Pušiljin je odgovorio da je to "komplikovano".

"Deo sarađuje s nama, a deo to odbija", istakao je on.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво