Читај ми!

Obama upozorava Pjongjang

Barak Obama je iz Seula upozorio Pjongjang da su severnokorejske nuklearne aktivnosti pretnja ne samo za Aziju već i za Sjedinjene Države. Južna Koreja je druga stanica na Obaminom putu u četiri azijske zemlje, što analitičari vide kao nameru Vašingtona da ojača ulogu na Pacifiku.

Pred dolazak Baraka Obame u Seul, gde je posetio memorijalni kompleks posvećen američkim vojnicima nastradalim u Korejskom ratu, objavljeni su satelitski snimci koji pokazuju pojačanu aktivnost na severnokorejskim vojnim poligonima.

U prisustvu vođe nacije - Kim Džong Una, lansirano je nekoliko raketa srednjeg dometa. Amerika i njeni azijski saveznici strahuju da bi Pjongjang mogao da izvede novu nuklearnu probu.

"Sjedinjene Države i Južna Koreja stoje rame uz rame naspram provokacija Pjongjanga. Ne prihvatamo nukleranu Severnu Koreju. Pretnje koje upućuje odvešće je u još dublju izolaciju", rekao je Obama.

Predsednica Južne Koreje Park Guen Hje istakla je da poseta predsednika Obame Južnoj Koreji "šalje snažnu poruku da nećemo tolerisati provokacije Severne Koreje i najave novih nuklearnih testova".

Obama se nada da će Kina iskoristiti uticaj koji ima i obuzdati svog saveznika Severnu Koreju.

Ni dva dana ranije, tokom posete Japanu nije se uzdržavao od oštrih poruka Pekingu. Kaže da Sjedinjene Države imaju obavezu da brane Japan, u slučaju vojnog sukoba s Kinom oko spornih ostrva u Istočnom kineskom moru.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog delova američko-japanske izjave. Mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja ne doprinosi rešavanju problema i može imati samo negativne posledice na regionalnu stabilnost", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Ćin Gang

Poznavaoci prilika u azijsko-pacifičkom regionu ocenjuju da je pred Barakom Obamom diplomatski izazov. Azijske partnere treba da uveri da je Vašington ozbiljan u nameri da postane stožer regiona ali tako da ne ugrozi odnose sa drugom privredom sveta - Kinom.

"U ovom delu sveta Kinu vide kao velikog brata i Amerikanci zato moraju da pošalju jaku poruku- Da, Kina jeste velika sila, ali je i Amerika", smatra Džejms Čin sa Katedre za sociologiju Univerziteta u Maleziji.

Posle Japana, gde je uživao u sušiju i večeri sa japanskim carom Akihitom, a potom boravka u Južnoj Koreji, gde je izrazio saučešće porodicama putnika stradalih u brodolomu, američki predsednik nastavlja azijsku turneju posetom Maleziji i Filipinima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво