Читај ми!

Obustava pregovora Izraela i Palestine

Palestinci razmatraju "sve opcije" kao odgovor na odluku Izraela da obustavi mirovne pregovore i kazni Palestinsku upravu zbog sporazuma o pomirenju sa Hamasom.

Za Palestince je sada prioritet pomirenje i nacionalno jedinstvo, saopštio je visoki palestinski zvaničnik Saeb Erakat.

Erakat, koji je i glavni palestinski mirovni pregovarač, za neuspeh mirovnih pregovora okrivio je Izrael, javio je AFP, a prenosi Tanjug.

"Od Netanijahuove vlade se godinama traži da izabere između mira i naseljavanja i ona je izabrala naseljavanje", kazao je Erakat.

Izraelski bezbednosni kabinet odlučio je danas po podne da obustavi mirovne pregovore sa Palestincima kao odgovor na sporazum o pomirenju Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) predsednika Mahmuda Abasa sa islamističkim pokretom Hamas, javili su izraelski mediji.

Prema navodima koje su izraelski mediji objavili posle šestočasovnog sastanka bezbednosnog foruma, Izrael će, takođe, nametnuti ekonomske sankcije Palestinskoj upravi, koja ima ograničenu samostalnu vlast na Zapadnoj obali pod izraelskom kontrolom.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je, ubrzo nakon što je izraelska vlada objavila da obustavlja pregovore sa Palestincima, u kojima posreduju SAD, rekao da odluka Palestinske uprave da formira vladu nacionalnog jedinstva sa Hamasom predstavlja "ogroman skok unazad" kad je reč o mirovnom procesu.

"Pakt sa Hamasom ubija mir", rekao je Netanijahu američkoj televiziji En-Bi-Si.

"Smatram da je ovo što se dogodilo veliki poraz za mir, pošto smo se nadali da će predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas prihvatiti jevrejsku državu, ideju o dve nacionalne države, palestinskoj i jevrejskoj", rekao je izraelski premijer.

Umesto toga, konstatovao je Netanijahu, Abas je napravio ogroman skok unazad i sklopio pakt sa Hamasom, "terorističkom organizacijom koja poziva na uništenje Izraela".

"Abas je imao izbor: Mir sa Izraelom ili pakt sa terorističkim Hamasom, a on je izabrao pakt sa Hamasom. To je udarac za mir i nadam se da će se on predomisliti", istakao je Netanijahu.

PLO, međunarodno priznata kao jedini predstavnik palestinskog naroda, juče je sa islamističkim pokretom Hamas postigla sporazum o pomirenju, prema kojem bi u roku od pet nedelja trebalo da bude formirana vlada nacionalnog jedinstva pod predsednikom Abasom, koji vlada Zapadnom obalom.

Pomirenje najveće frakcije PLO, Fataha, koji vlada delovima Zapadne obale i Hamasa, koji vlada Gazom, okončaće višegodišnje podele među Palestincima, ali bi to moglo da osujeti mirovne pregovore sa Izraelom jer Hamas u načelu odbija pregovore sa Tel Avivom koji, pak, Hamas smatra terorističkom organizacijom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво