Читај ми!

SAD: Ruski specijalci u Kramatorsku

Zgradu Službe bezbednosti u ukrajinskom gradu Kramatorsku zauzele naoružane grupe. Otet načelnik policije, a na zgradi istaknuta zastava "Donjecke Narodne Republike". U Slavjansku mirno, na snazi policijski čas. Julija Timošenko otkazala planiranu posetu SAD pošto niko nije bio spreman da se sastane sa njom.

23.10 - SAD rizikuju da naprave veliku spoljnopolitičku grešku okrećući protiv sebe dve velike sile, Rusiju i Kinu, napisao na Tviteru Aleksej Puškov, zvaničnik donjeg doma Ruske dume, prenosi Ria novosti.

21.40 - SAD bi mogle da uvedu sankcije Putinu, ali takav korak neće biti uskoro preduzet, kaže portparolka Stejt departmenta, prenosi Rojters.

21.15 - Stejt department objavio fotografije boraca u Slavjansku za koje tvrdi da su pripadnici ruskih snaga jer nose uniforme slične ruskim, javlja AP.

20.00 - Keri poziva Rusiju da preduzme konkretne mere u sprovođenju sporazuma iz Ženeve. Lavrov traži od Kerija da utiče na Ukrajinu kako bi se zaustavilo krvoproliće, javlja Rojters.

19.05 - Naoružana grupa zauzela zgradu Službe bezbednosti Ukrajine u Kramatorsku. U toku pregovori između bezbednjaka i napadača.

18.30 - Potpredsednik SAD Džozef Bajden doputovao u posetu Ukrajini, javlja AP.

18.00 - Janukovič pozvao Kijev da hitno povuče sve svoje oružane snage sa istoka zemlje kako bi se izbeglo "krvoproliće", prenosi RIA Novosti.

13.50 - Proruske snage na istoku Ukrajine pritvorile ukrajinsku novinarku Irmu Krat, pod optužbom za "ratni zločin" tokom proevropskih protesta u Kijevu.

Grupa naoružanih ljudi zauzela je zgradu Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u Kramatorsku, javile su ruske i ukrajinske novinske agencije, navodeći da se vode pregovori između službenika SBU i pristalica federalizacije Ukrajine.

Kako prenosi Tanjug, načelnik gradskog odeljenja policije u tom gradu na istoku Ukrajine Vitalij Kolupaj odveden je u nepoznatom pravcu i napadači traže predaju oružja.

Ukrinform navodi da je na vratima zgrade istaknuta zastava "Donjecke Narodne Republike".

RIA Novosti podseća da su ranije pristalice federalizacije protestovale kod zgrade SBU, policije i zgrade vojnog obezbeđenja aerodroma, sa zahtevom da ne učestvuju u vojnim operacijama protiv ustanika, kao i da već nedelju dana drže zgradu gradske skupštine Kramatorska.

Nekoliko stotina pristalica federalizacije Ukrajine nastavlja sa mitinzima u Donjecku, Lugansku, Harkovu.

Jutro je u Slavjansku dočekano mirno, s obzirom na to da je posle ponoći uveden policijski čas. Štab lokalne samoodbrane savetovao je građane Slavjanska da bez preke potrebe i specijalne dozvole ne izlaze na ulice u periodu između ponoći i šest časova ujutro.

Vlasti samoproglašene Donjecke Republike došle su do informacija da kijevske vlasti pripremaju "čišćenje grada", odnosno napad, prenosi Glas Rusije.

Zato su borci samoodbrane u punoj borbenoj gotovosti, učvršćuju kontrolne punktove na ulazu u grad, dok centrom grada defiluju pojačane patrole.

U napadu na kontrolni punkt u Slavjansku na istoku Ukrajine, pretprošle noći je ubijeno šest osoba. Među ubijenima su četiri pripadnika samoodbrane samoproglašene Narodne Republike Donjeck i dva napadača za koje se veruje da su pripadnici paravojne radikalne ukrajinske grupe "Desni sektor".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da odluka kijevskih vlasti da "sačuvaju Majdan" predstavlja flagrantno kršenje dogovora iz Ženeve i da je apsolutno neprihvatljiva.

Lavrov je naglasio da će Rusija preseći svaki pokušaj da se u Ukrajini započne krvavi građanski rat, preneli su zapadni i ruski mediji. Ističe da se legitimnost uređuje zakonima, kao i da bi po logici priznavanja prava bilo koje uprave, trebalo da se odustane od osporavanja lokalnih vlasti na jugoistoku Ukrajine.

Vladimir Putin odobrio je jutros amandmane na zakone kojima se građanima bivših sovjetskih republika koji govore ruski, omogućava da steknu državljanstvo Rusije.

Vašington ignoriše Timošenkovu

Julija Timošenko je otkazala planiranu posetu SAD pošto niko od kongresmena nije bio spreman da se s njom sastane.

Neki članovi američkog Kongresa s kojima je stupila u kontakt Timošenkova ili neko iz njenog tima, čak su sugerisali da ona ne treba da se kandiduje za predsednika Ukrajine na izborima zakazanim za 25. maj.

Timošenkova je prošle sedmice od Kongresa zatražila vojnu pomoć za Ukrajinu, dodavši da je njenoj zemlji potrebna sveobuhvatna pomoć, uključujući vojno-tehničku pomoć i pomoć u obuci vojnog osoblja, javlja Itartas.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво