Читај ми!

Izgredi pred Al-Aksom

Posle demonstracija i sukoba sa policijom kod džamije Al- Aksa u Jerusalimu, izraelska policija uhapsila 16 Palestinaca. Palestinci već dugo strahuju da će Izrael preuzeti kontrolu nad tim svetim mestom, koje je pod zaštitom Jordana.

Izraelska policija je danas uhapsila 16 Palestinaca u sukobu s demonstrantima ispred džamije Al-Aksa u Jerusalimu, koja je često poprište sukoba.

"Ovog jutra, nakon što je mesto otvoreno za posetioce i turiste, osumnjičeni su bacali kamenice na policiju, ranivši dvojicu," rekao je policijski portparol

Miki Rozenfeld, dodavši da su se demonstranti sklonili u džamiju nakon što ih je policija rasterala zvučnim bombama. Policiji nije dozvoljeno da ulazi u džamiju.

U policijskom saopštenju naknadno je navedeno da je 16 arapskih izgrednika uhapšeno.

Na trgu ispred džamije Al Akse, treće po značaju u Islamu i obližnje Kupole na steni, podignute na najsvetijem mestu u judaizmu, sukobili su se i prošle nedelje muslimanski demonstranti i izraelska policija, podseća AFP.

U sredu su desetine Palestinaca ranjene su sukobu s policijom, nakon što je jevrejskim posetiocima dozvoljeno da uđu na Brdo hrama, kako to sveto mesto zovu Jevreji, jer su tamo stajali drevni jevrejski hramovi.

Palestinci već dugo strahuju da će Izrael preuzeti kontrolu nad tim svetim mestom, koje je pod zaštitom Jordana. Jevrejski ekstremisti pozivaju da se hram ponovo izgradi. Nemuslimnima su dozvoljene posete, ali je Jevrejima je zabranjeno da se tamo mole. Jevreji tvrdolinijaši tu zabranu ne poštuju, što često izaziva sukobe između Palestinaca i policije.

Današnju sukobi su izbili dok je desetine hiljada hodočasnika i turista u Jerusalimu povodom proslave Uskrsa i jevrejskog praznika Pesaha. U strahu od nereda izraelska policija je dozvolila da na Brdo hrama, koje Arapi zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište) uđu samo muškarci stariji od 50 godina i žene.

U subotu je bliskoistočni mirovni izaslanik UN Robert Seri rekao da su se on i neke druge diplomate pridružile uskršnjoj procesiji na poziv jerusalimske palestinske hrišćanske zajednice ali da su zaustavljeni na kontrolnom puntku.

On je rekao da je policija odbila da im dopusti da prođu uprkos ranijim uveravanjima da im pristup neće biti ometan. Na kraju se gomila ljutiith ljudi silom probila.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Jigal Palmor je nastojao da odbrani stav policije, označivši Serijevu žalbu čudnom i rezultatom loše procene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи