Читај ми!

Uskrs u svetu

Rimokatolički poglavar papa Franja je na uskršnjem bdenju u Crkvi Svetog Petra krstio desetoro ljudi i zatražio od katoličkih sveštenika i vernika da prenesu veru do svih krajeva Zemlje. Sukobi u vezi sa Ukrajinom preneli su se i u uskršnje poslanice ruskog i ukrajinskog patrijarha.

Pred oko 10.000 vernika, papa Franja, koji je drugi put služio uskršnje bdenje, ušao je u zamračenu Crkvu s jednom upaljenom svećom kojom je zapalio sveće drugih. Takvo osvetljenje crkve simbolizuje radost i svetlost Hristovog vaskrsnuća. On je zatražio od prisutnih sveštenika, biskupa, kardinala i vernika da se sete kada su prvi put pronašli veru.

"Da li se sećam toga? Da li sam to zaboravio? Potražite, pronaćićete. Gospod čeka. Razlog prisećanja nije nostalgija već način da se unese vatra u veru svih ljudi, do svih krajeva planete", rekao je papa Franja.

Posle besede, rimokatolički poglavar je krstio 10-oro ljudi, iz celog sveta.

Papa Franja se u poslanici "Gradu i svetu", pred masom okupljenom na trgu Svetog Petra pomolio za mir u Ukrajini i Siriji, kao i za prestanak terorističkih napada u Nigeriji.

Više hiljada turista, građana Rima i hodočasnika iz Argentine, Brazila, Meksika, Velike Britanije, Poljske i mnogih drugih zemalja, okupilo se povodom Uskrsa na trgu ispred crkve Svetog Petra.

Papa je podsetio da ove godine Uskrs istoga dana obeležavaju i pravoslavni hrišcani kojih ima mnogo u Ukrajini.

"Molimo te da prosvetliš i inspirišeš inicijative koje promovišu mir u Ukrajini, kako bi svi uključeni u taj proces, uz podršku međunarodne zajednice, preduzmu svaki napor ka prevenciji nasilja", rekao je papa.

I u Moskvi je patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril u molitvi održanoj u Hramu Hrista Spasitelja posebnu pažnju posvetio Ukrajini.

Pomolio se da se zaustave projekti onih koji žele da unište svetu Rusiju i naglasio da je Ukrajina politički posebna, duhovno i istorijski je jedno sa Rusijom. Patrijarh Kiril se na kraju pomolio za legitimno izabrane vlasti u Kijevu. 

Molitvi u Hramu su prisustvovali predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev sa suprugom.

Patrijarh Filaret, prvi čovek kanonski nepriznate Kijevske patrijaršije rekao je da je Rusija "neprijatelj čiji je napad na Ukrajinu osuđen na propast jer je protivan Božijoj volji". 

Na Svetoj zemlji su po tradiciji održane molitve na svetu subotu u Crkvi Hristovog groba u Jerusalimu i Crkvi Hristovog rođenja u Vitlejemu, gde je prema predanju rođenje Isus Hristos. U tim Crkvama su vernici držali sveće i pevali dok su za oltarom sveštenici držali misu.

U Južnoj Koreji, posle tragedije pošto se prevrnuo trajekt sa srednjoškolcima, kada je nastradalo 50-oro ljudi, a 250 nestalo, tamošnji Hrišćani su organizovali molitve na kojima su se molili za spas nestalih sa feribota. Molitva je održana na otvorenom prostoru u Seulu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво