Читај ми!

Moskva i Kijev, loše uskršnje poruke

Operacije protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine obustavljene su tokom Uskrsa, kaže mininstar spoljnih poslova te zemlje Andrej Deščica. Ukrajinska flota napušta Krim. Ruski i ukrajinski patrijarh pozvali na uništenje planova Kijeva, odnosno Moskve.

22.15 - Ruski patrijarh Kiril pozvao na uništenje planova Kijeva, dok je ukrajinski patrijarh Filaret rekao da su planovi Moskve osuđeni na propast, javlja AFP.

20.25 - Rusija razmatra više scenarija za događaje u Ukrajini, kaže Putinov portparol Dmitrij Peskov, prenosi Itartas.

18.40 - Potrebno je brzo započeti sprovođenje dogovora iz Ženeve, rečeno na sastanku ukrajinskih zvaničnika i OEBS-a u Kijevu.

18.00 - Pregovori policije i demonstranata u gradu Gorlovka bezuspešni, javlja Ria novosti.

16.20 - Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril pozvao je u uskršnjoj poslanici na mir u Rusiji i Ukrajini i nastavak saradnje dva naroda.

15.50 - Oko 3.000 građana Krima odbilo ruski pasoš, rekao šef Federalne službe za migracije, prenosi Interfaks.

14.30 - U desetak gradova na istoku Ukrajine administrativne zgrade i dalje pod blokadom, prenosi AFP.

14.00 - Brodovi ukrajinske flote napustili Sevastopolj i zaliv Donuclav, saopštila pres služba Turčinova.

Deščica je rekao za Bi-Bi-Si da je cilj operacije na istoku Ukrajine da se život vrati u normalu i zaštiti stanovništvo.

"Antiteroristička akcija je privremeno obustavljena tokom uskršnjih praznika i neće se upotrebljavati sila protiv proruskih snaga", naglasio je Deščica.

Prema njegovim rečima, OEBS je voljan da počne pregovore sa "separatistima".

Večeras je poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril pozvao Boga da okonča projekte onih koji hoće da unište "Svetu Rusiju".

Kiril je rekao da je Ukrajina "duhovno i istorijski" bila jedno sa Rusijom, premda je politički bila razdvojena.

Za to vreme, ukrajinski patrijarh Filaret poručio je da je Rusija neprijatelj čiji je napad na Ukrajinu osuđen na propast jer se suprotstavlja božjem dobru, prenosi AFP.

U desetak ukrajinskih gradova proruski demonstranti i dalje drže administrativne zgrade pod blokadom, preneo je AFP.

U Donjecku na istoku zemlje, naoružani ljudi zabarikadirani su unutar regionalne vladine zgrade. Oko 50 pobunjenika postavilo je barikade od vreća sa peskom i guma.

"Nastavljamo uobičajno. Pravoslavni sveštenik je unutra sa nama i proslavićemo večeras Uskrs", rekao je pobunjenik.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ranije danas da "ništa ne sprečava" normalizaciju odnosa Rusije i Zapada koji su, zbog situacije u Ukrajini, najgori od vremena Hladnog rata.

"To ne zavisi od nas. Ili ne samo od nas. To zavisi od naših partnera", rekao je ruski predsednik.

Putin nije naveo kakve specifične mere bi, po njemu, Zapad trebalo da preduzme, ali je njegov portparol juče ukazao da je veoma bitan faktor nepoštovanje koje Zapad pokazuje prema Rusiji, tretirajući je "kao nevaljalog đaka".

Putin je ovo izjavio dva dana pošto su, suprotno očekivanjima, šefovi diplomatija Rusije, SAD, EU i Ukrajine u Ženevi postigli sporazum o koracima za ublažavanje krize u Ukrajini.

Putin je nagovestio da će dodeliti odlikovanja Rusima koji su se istakli tokom pripajanja Krima, koji Zapad još uvek smatra delom Ukrajine.

Odgovorajući na kritike na račun krimskog referenduma o nezavisnosti, Putin je istakao da bi bilo "nemoguće namestiti" da 83 odsto stanovnika tog poluostrva izađe na referendum.

Putin je odbacio poređenja zapadnih analitičara između ruskih antiterorističkih operacija u Čečeniji devedesetih godina i akcija koje preduzima ukrajinska vlada protiv proruskih separatista.

Ocenio je i da će Rusija imati bolje odnose sa NATO kada u oktobru na mestu generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena bude zamenio nekadašnji norveški premijer Jens Stoltenberg.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво