Читај ми!

Kremiran Gabrijel Garsija Markes

Posmrtni ostaci kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa, kremirani su u četvrtak istog dana kada je i preminuo u Meksiko Sitiju, javili su lokalni mediji.

Kolumbijski ambasador u Meksiku Žoze Gabrijel Ortis rekao je da je kremacija već obavljena, ne navodeći druge detalje.

Kolumbijski radio Karakol ranije je javio da je Markes kremiran u četvrtak, istog dana kada je preminuo.

"Gabo je kremiran na Veliki četvrtak", javio je radio pozivajući na izvore bliske Markesovoj porodici.

Radio je dodao da je urna položena na groblju u južnom delu Meksiko Sitija.

Međutim, kolumbijski ambasador rekao je da Markesova porodica, koja dugo živi u Meksiku, još nije odlučila da li će deo pepela biti poslat u Kolumbiju.

"Porodica poseduje urnu i sada odlučuje da li će počivati u Kolumbiji, ili će tamo poslati samo deo pepela", rekao je Ortis posle posete Markesovoj supruzi Mersedes.

Markes, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku, preminuo je u četvrtak u 87. godini u svom domu u Meksiko Sitiju.

Autor brojnih književnih dela, od kojih su među najpoznatijima "Sto godina samoće" i "Ljubav u doba kolere", bio je jedan od najuticajnijih i najcenjenijih pisaca svoje generacije.

Njegova epska novela "Sto godina samoće" iz 1967. godine prodata je u više od 50 miliona primeraka i prevedena na više od 25 jezika.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1982. godine. Svoju poslednju knjigu, "Sećanja na moje tužne kurve" objavio je 2004. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво