Južnokorejskim brodom upravljao mlađi oficir

Putničkim južnokorejskim trajektom je upravljao mlađi oficir, a ne kapetan, u trenutku kada se trajekt sa 475 putnika prevrnuo. Izdat nalog za hapšenje kapetana i još dva šlana posade.

Brod je, kako navode lokalni mediji, naglo zaokrenuo. To je izazvalo pomeranje tereta i naginjanje broda pre potonuća, prenosi Rojters, javlja Tanjug.

Poginulo je 28 ljudi, među kojima je 12 učenika, dok je 179 osoba spaseno, a 270 se vode kao nestali.

Na putničkom trajektu "Sevol", koji je potonuo u sredu, 16. aprila, bilo je 325 srednjoškolaca i 15 nastavnika koji su išli na ekskurziju na ostrvo Džedžu. Očekuje se da će broj mrtvih biti veći, jer je prošlo već dva dana od nesreće, a more u tom području je izuzetno hladno i valovito.

U spasilačkoj akciji učestvuju tri velika broda, koji pokušavaju da izvuku trajekt iz vode, stotine ronilaca obalske straže i mornarice, kao i veliki broj helikoptera, aviona i čamaca.

Tri dana posle nesreće južnokorejskog trajekta nacija je u šoku, ali i gnevna zbog sve više dokaza da putnicima nije data prava šansa da napuste brod, već su dobili uputstvo da ostanu mirni i da pomoć stiže.

Pritom, poseban gnev izazvale su informacije da je među prvima brod napustio kapetan Li Jun Seok. Protiv njega i dva člana posade južnokorejski sud izdao je nalog za hapšenje.

Sud navodi da kapetan broda Li Džun-Seok nije bio na komandama broda u trenutku nesreće, već ga je menjao poručnik.

Li je optužen da je napustio brod, dok je nekoliko stotina putnika tražilo pomoć iako im je rečeno da ne ustaju sa svojih sedišta i ne napuštaju kabine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво