Читај ми!

Napad na bazu UN u Južnom Sudanu, 58 mrtvih

Najmanje 58 osoba je ubijeno a više od 100 je povređeno u napadu na bazu UN u Južnom Sudanu, gde se nalazi neliko hiljada raseljenih civila, saopštio je UN. Naoružani napadači su se prvobitno predstavili kao miroljubivi demonstranti, a potom pucali na ljude.

Američki ambasador u UN Samanta Pauer oštro je osudila napad koji se dogodio u četvrtak, označivši ga kao "drzak, nehuman napad na nenaoružane civile" u bazi UN u gradu Bor, gde je utočište našlo oko 5.000 ljudi, prenela je agencija AFP, javlja Tanjug.

Napadači su koristili granate da bi se probili unutar baze i potom su pucali na raseljene koji su se nalazili unutar baze.

"Ovaj poslednji napad na narod Južnog Sudana je i napad na međunarodnu zajednicu i predstavlja kršenje osnovnih principa zaštite civila", rekla je američka ambasadorka, dodavši da baze UN bi trebalo smatrati "nepovredivim".

SAD će, rekla je Puer, sarađivati sa svojim saveznicima na otkrivanju ko stoji iza tog "stravičnog napada" i izvođenju odgovornih pred lice pravde.

Napad je osudio i generalni sekretar UN Ban Kimun, koji je podsetio da je "svaki napad na mirovne snage UN neprihvatljiv i da predstavlja ratni zločin".

Civili su se sklonili u tu bazu UN pre više nedelja zbog etničkog masakra u Južnom Sudanu.

U konfliktu, koji je izbio sredinom decembra prošle godine, više hiljada ljudi je izgubilo život i oko milion je bilo primorano da napusti svoje kuće.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара