Читај ми!

Poginulo 12 alpinista na Mont Everestu

Najmanje 12 nepalskih alpinista poginulo u snežnoj lavini koja se dogodila na padinama Mont Everesta duž maršrute koja se koristi za osvajanje najvišeg planinskog vrha na svetu.

Vodiče šerpase zatekla je lavina dok su postavljali konopce i pripremali stazu za predstojeću planinarsku sezonu, saopštilo je nepalsko Ministarstvo turizma.

"Pronašli smo devet tela i spasili sedam", izjavio je Frans presu portparol nepalskog Ministarstva turizma Mohan Krišna Sapkot i dodao da se još traga za pet alpinista.

U prvom bilansu, vlasti su navele da je poginulo šest alpinista. Zatim je broj povećan na devet, a prema poslednjim informacijama ima 12 poginulih.

Lavina se dogodila na oko 5.800 metara duž maršrute koja se koristi za osvajanje najvišeg planinskog vrha na svetu. 

Stručnjak za osvajanje Mont Everesta visokog 8.848 metara, Elizabet Houli izavila je da je to najveća tragedija u istoriji alpinizma na Himalajima.

Ona je podsetila da je 1996. godine poginulo osam alpinista u dve ekspedicije.

Od kada su prvi put Edmund Hilari i Tenzing Norgaj 1953. godine osvojili krov sveta, na Mont Everest se popelo oko 4.000 alpinista, dok je više od 300 poginulo tokom penjanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво