Читај ми!

Ukrajina, Rusi na granici

Uprkos dogovoru šefova diplomatija Rusije, Ukrajine, EU i SAD o rešavanju krize, situacija na istoku Ukrajine je i dalje konfuzna. Mada je Kijev prekinuo policijsku akciju na istoku Ukrajine, novi gradovi padaju u ruke proruskih aktivista. Julija Timošenko dala Rusiji ultimatum do četvrtka da povuče svoje snage, preteći oružanom akcijom. Ruske trupe se gomilaju na granici.

22.20 - Lavrov u razgovoru sa Kerijem istakao da je neophodno da ukrajinske vlasti trenutno i potpuno ispune uslove Ženevskog sporazuma, saopštilo rusko Ministarstvo inostranih poslova.

20.45 - Ruske trupe nalaze se u blizini ukrajinske granice zbog situacije u toj zemlji, kaže portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

20.20 - Julija Timošenko apelovala na američki Kongres da pruži vojnu pomoć Ukrajini, objavila je pres-služba njene stranke Batkivščina.

19.40 - Rusko ministarstvo spoljnih poslova je kritikovalo američke procene jučerašnjeg sporazuma o smirivanju krize u Ukrajini, nazvavši pretnje novim sankcijama "potpuno neprihvatljivim".  

19.10 - Ukrajinske vlasti obećale da će biti sprovedene ustavne reforme koje će omogućiti decentralizaciju zemlje i da će ruski jezik u Ukrajini imati "specijalni status".  

16.20 - Julija Timošenko: Ako Rusija do četvrtka ne povuče specijalne snage, uslediće oružani odgovor Ukrajine, prenosi Raša tudej

15.55 - Kijev: Specijalne operacije u istočnoj Ukrajini se nastavljaju, ali su sada u "neaktivnoj fazi", prenosi Glas Rusije.

15.30 - Ukrajinska služba bezbednosti je u proteklih šest sedmica uhapsila 117 ruskih državljana "koji su uključeni u ekstremističke aktivnosti na teritoriji Ukrajine", prenosi Texty.org.ua.

15.00 - Aktivisti samoproglašene Narodne republike Donjeck preuzeli kontrolu nad gradom Seversk u Donjeckoj oblasti, javljaju ruski mediji. 

14.35 - Kijev obustavio "anti-terorističku operaciju" na istoku Ukrajine, javlja Raša tudej. Jedna osoba ranjena u pucnjavi Krematorska. 

12.10 - Naoružane proruske grupe kažu da će napustiti okupirane zgrade ako ukrajinska vlada podnese ostavku, javlja AP, prenosi Tanjug

10.55 - Janukovičev sin na poternici ukrajinskih vlasti, javlja agencija Itartas.Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je i kandidat na predsedničkim izborima planiranim za 25. maj, dala je Rusiji ultimatum da do četvrtka ukloni snage sa teritorije Ukrajine.

Kijev je privremeno obustavio policijsku akciju na istoku zemlje, ali je Julija Timošenko zatražila od Rusije da do četvrtka povuče svoje trupe. Nešto kasnije, portparol Vladimira Putina rekao je da su, zbog situacije u zemlji, ruske snage okupljene u blizini granice sa Ukrajinom.

"Mi imamo trupe u raznim regionima, imamo i vojsku u blizini ukrajinske granice - te trupe su tamo stacionirane. Neke od njih su trajno stacionirane a neke su pojačanje na terenu zbog onoga što se događa u Ukrajini", rekao je Peskov za tv kanal Rusija 1.

Peskov je takođe ocenio da je pozicija Zapada prema Ukrajini "vašar licemerja", preneo je Itartas. "Međunarodno pravo nikada nije videlo veće licemerje, a nije ni Putin", rekao je Peskov i pozvao zapadne zemlje da podele odgovornost za rešenje situacije u Ukrajini.

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko je, tokom današnje posete Donjecku, pozvala Rusiju da do četvrtka povuče svoje trupe iz Ukrajine, inače će Ukrajina odgovoriti oružjem, objavila je pres-služba njene stranke Batkivščina.

Timošenkova apeluje da američki Kongres "preduzme sve moguće korake za podršku Ukrajini i odbranu njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", prenosi Itartas.

Uprkos ovakvom apelu, ona je pozdravila rezultate jučerašnjih četvorostranih pregovora između predstavnika Ukrajine, Rusije, SAD i EU u Ženevi kao "prvi korak u pravom smeru".

Nekoliko sati pošto je Kijev u skladu sa dogovorom iz Ženeve prekinuo "antiterorističku operaciju" na istoku Ukrajine, specijalne snage saopštavaju da je akcija sada u "neaktivnoj fazi" i da će biti nastavljena.

"U skladu sa Uskrsom i sporazumom iz Ženeve operacije su sada u neaktivnoj fazi. Štab radi i promena plana je u toku", rekla je portparolka specijalnih ukrajinskih snaga Marina Ostapenko, preneo je Glas Rusije.

Tu informaciju je potvrdio i v. d. ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrej Deščica, navodeći da će intenzitet akcije "zavisiti od praktičnog ispunjavanja sporazuma, oslobađanja okupiranih zgrada i polaganja oružja". 

Za to vreme, aktivisti samoproglašene Narodne republike Donjeck preuzeli su kontrolu nad gradom Seversk u Donjeckoj oblasti, javili su ruski mediji.

Sa zgrade lokalne gradske uprave i policije je skinuta ukrajinska i postavljena zastava Donjecke republike, a lokalne vlasti su objavile da će sarađivati sa aktivistima, prenela je agencija Itartas.

U Seversk je kamionima stiglo dvadesetak pristalica Narodne republike Donjeck, a na trgu ispred gradske uprave im se pridružilo više desetina građana Severska.

Nakon kratkih pregovora, proruski aktivisti i policajci su saopštili da je grad od sada pod upravom Donjecke republike, navodi se u izveštaju Itartasa.

Prilikom preuzimanja zgrada lokalne uprave i policije nije ispaljen nijedan metak, a policija je objavila da će, kao i do sada, nastaviti da održava red u gradu, ali sada u saradnji sa aktivistima.

Po sporazumu koji su u Ženevi doneli šefovi diplomatija Rusije, Ukrajine, EU i SAD, u Ukrajini bi što pre trebalo da se razoružaju sve nelegalno naoružane grupe, a nezakonito zauzeti objekti vrate pod kontrolu Kijeva.

Takođe, proruski demonstranti koji su učestvovali u pobuni biće amnestirani, ali ne i oni za koje se utvrdi da su krivi za najteže zločine.

Od svih strana u Ukrajini traži se da se uzdržavaju od nasilja i da što pre počne široki nacionalni dijalog.

Prema dogovoru, Kijev bi trebalo da radi na izmenama Ustava, da se više ovlašćenja centralne vlasti prenese na regionalne uprave i da taj prenos bude jasan.

Ipak, na ulicama Donjecka, drugog po veličini grada na istoku Ukrajine, sporazum nije dočekan raširenih ruku.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk na vanrednoj sednici vlade rekao je da će Kijev ispuniti sve odredbe sporazuma.

Jacenjuk je pozvao demonstrante da deblokiraju sve administrativne zgrade i pozvao kijevske vlasti da ispune uslov o amnestiji za one demonstrante koji napuste zgrade i polože oružje.

Ukrajinski premijer je rekao da će ukrajinska vlada razmotriti saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom na zatvorenoj sednici, preneo je Itartas.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun pozdravio je početnu rundu diplomatskih pregovora o krizi u Ukrajini i rekao kako će potpuno sprovođenje sporazuma pomoći njenom smirivanju.

Ban je ohrabren time što su sve strane pokazale sposobnost da se dogovore o jednom broju konkretnih i hitnih koraka usmerenih ka smirivanju situacije i nalaženju mirnog rešenja krize, prenosi Itartas.

Američki predsednik Barak Obama rekao je da su Vašington i njegovi saveznici spremni za uvođenje dodatnih sankcija ako se Moskva ne bude pridržavala datih obećanja.

U međuvremenu, NATO je saopštio da će pojačati svoje pomorske snage na Baltičkom moru, kako bi pružio zaštitu istočnoevropskim saveznicima dok traje ukrajinska kriza.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво