Читај ми!

Sukobi na predsedničkim izborima u Alžiru

Tokom predsedničkih izbora u Alžiru izbili su incidenti, pre svega u regionu grada Bujra na jugoistoku, gde je na biralištima došlo do sukoba između stanovnika koji se protive glasanju i policije, a tom prilikom je ranjena 41 osoba, od kojih 28 žandarma.

Incidenti su izbili ubrzo nakon otvaranja glasačkih mesta jutros u osam sati, kada su grupe mladih uništile glasačke kutije na biralištima u tri mesta, a žandarmi su upotrebili suzavac kako bi rasterali demonstrante koji su pokušali da spreče birače da glasaju, prenose francuski mediji.

Zbog sukoba je odmah prekinuto glasanje u ova tri mesta, navodi francuski dnevnik Figaro.

U gradu Alžiru su policajci, raspoređeni u velikom broju, uhapsili grupu od pet osoba koje su skandirale slogane protiv vlasti.

Alžirski ministar unutrašnjih poslova Tejb Belaiz je u podne izjavio da se glasanje odvija "u dobrim uslovima na 50.000 glasačkih mesta" u zemlji.

U Alžiru se danas oko 23 miliona birača opredeljuje između šest kandidata, od kojih se najviše šansi daje aktuelnom predsedniku Abdelazizu Butefliki.

Premda teško oboleo, Buteflika je glasao danas u glavnom gradu, što je bio njegov prvi izlazak put u javnost još od 2012. godine.

Buteflika je došao na biračko mesto u invalidskim kolicima u pratnji brata Saida koji mu je specijalni savetnik.

Predsednik nije dao izjavu novinarima već se samo nasmešio snimateljima.

Analitičari ocenjuju da će 77-godišnji Buteflika, koji se kandiduje za četvrti petogodišnji mandat, sigurno biti ponovo izabran, iako zbog moždanog udara uopšte nije imao kontakata s biračima i uprkos tome što ne izgleda da je u stanju da vlada zemljom.

Odziv birača biće od ključnog značaja za izbore, a na prošlim, 2009. godine, glasalo je 74,11 odsto, što tvrdi vlast, dok je jedna američka diplomatska depeša koju je objavio Vikiliks, tada navela 25 i 30 odsto.

Zbog moći državne mašinerije koja nije dala da se održavaju javne debate tokom predizorborne kampanje, ostalih pet predsedničkih kandidata praktično je ostalo nepoznato široj javnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво