Читај ми!

Barozo: Mir glavni razlog za EU

Očuvanje mira ostaje jedno od glavnih razloga za postojanje EU, rekao je u obraćanju na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Moramo da branimo mir i stabilnost u Evropi, rekao je Barozo.

Barozo je u govoru tokom debate na temu "Sto godina od Prvog svetskog rata - Lekcije za budućnost Evrope", rekao da ne treba zaboraviti da je nacionalizam izazvao taj užasni rat i da danas Evropska unija služi kao sredstvo da se izbegne "okrutna logika nacionalizma uz
istovremeno očuvanje i jačanje nacionalnih identita naših zemalja", prenosi Beta.

Sto godina od Prvog svetskog rata Evropska unija je pokazala da je efikasna u osiguravanju jednog pristojnijeg sveta, i ona može i mora u svetu globalizacije da brani ono što je univerzalno ljudsko, rekao je Barozo.

Ipak, kako je naglasio, u istsočnom susedstvu Evropske unije sukobljavaju se dva koncepta Evrope - koncept moderne i demokratske Evrope prema kome se 28 zemalja svojevoljno učlanilo u EU i koncept Evrope koja nastavlja da misli i deluje u kategorijama moći, sferama uticaja, diktata i nepoverenja i logike "podeli pa vladaj".

"Kada uporedimo ta dva koncepta i podsetimo se da je posle Prvog svetskog rata usledio Drugi svetski rat, fer je da se kaže da smo već naučili naše lekcije. Evropska unija je naša lekcija iz dva svetska rata i mora tako da ostane", rekao je Barozo.

Ukoliko bude potrebno da se uče nove lekcije iz događaja u Ukrajini, rekao je on, onda će to biti "da nikad ne smemo da uzmemo mir i stabilnost u Evropi zdravo za gotovo".

"Moramo da branimo Evropu, i da branimo mir i stabilnost u Evropi", rekao je on.

Ukazao je da sada "kada se ponovo bude neki stari demoni" Evropa ne sme da zaboravi da oni koji se zalažu za ultranacionalizam i ksenofobiju takođe napadaju EU i njene vrednosti.

Barozo je rekao da je nacionalizam zaista neprijatelj Evropske unije i da je EU sagrađena da bude protiv agresivne prirode ultranacionalizma. Zahvalio se poslanicima na radu na ovom poslednjem zsedanju sadašnjeg saziva Evropskog parlamenta uoči majskih evropskih izbora i izrazio nadu da će sledeći saziv ostati udarna snaga za ujedinjenu, otvorenu i jaču EU.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво