Читај ми!

Sukobi na Brdu hrama

Desetine Palestinaca ranjeno je u sukobima sa izraelskom policijom na Brdu hrama u Jerusalimu. Sukobi su izbili nakon što je to sveto mesto, na kojem se nalazi džamija Al Aksa, otvoreno za jevrejske posetioce.

Policijski portparol Miki Rozenfeld rekao je za AFP da su Palestinci bacali kamenice i petarde na policajce pošto su otvorene kapije na Brdu hrama. Policajci su odgovorili šok bombama i zatvorili sveto mesto za jevrejske posetioce, pošto ga je mala grupa obišla.

Desetine Palestinaca je ranjeno gumenim mecima i kanisterima sa šok bombama. Mnogi su se sakrili u džamiji Al Aksa, plašeći se da će biti uhapšeni.

Na tom svetom mestu u jerusalimskom starom gradu nekada su bili drevni jevrejski hramovi, po čemu je i dobilo ime i smatra se najsvetijim u judaizmu. Muslimani ga zovu Haram el-Šarif (Uzvišeno utočište) i tamo se nalaze džamije Kupola na steni i Al Aksa, treća po značaju u islamu.

Ono je često poprište nereda nakon molitvi muslimanskih vernika.

Rozenfeld je rekao da je situacija na Brdu hrama "ponovo mirna" i da je policija otišla. U odvojenom incidentu u starom gradu, dodao je Rozenfeld, jedan policijski oficir lakše ranjen kamenicama koje su bacili Palestinci.

Posete nemuslimana Brdu hrama se inače dozvoljavaju i reguliše ih policija, ali Jevrejima nijee dozvoljeno da se tamo mole.

Jevreji koji od ponedeljka slave Pesah masovno odlaze na Brdo hrama povodom tog praznika.

Već prvog dana sedmodnevnog slavlja uhapšeno je petoro Jevreja, osumnjičenih da su nameravali da žrtvuju kozu u blizni Al Akse, sledeći drevni ritual povodom Pesaha.

Grupe jevrejskih vernika najavljuju da će izgraditi treći jevrejski hram, ali izraelski politički i verski lideri odbacuju takvu ideju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи