Читај ми!

Pulicer za "Gardijan" i "Vašington post"

Zbog pisanja o špijuniranju NSA, britanski "Gardijan" i američki "Vašington post" nagrađeni Pulicerovom nagradom za javni servis. Pulicerova nagrada za udarne vesti dodeljen listu "Boston gloub" zbog izveštavanja o bombaškom napadu za vreme Bostonskog maratona.

Pulicerova nagrada, najviše priznanje u američkom novinarstvu, usledila je 10 meseci nakon što je list Gardijan objavio prvi izveštaj o prisluškivanju telefonskih razgovora stanovnika Sjedinjenih Američkih Država.

Taj i naredni izveštaji o aktivnosti američke obaveštajne službe zasnovani su na dokumentima koje je listu dostavio bivši obaveštajac Edvard Snouden.

Špijunski program NSA pokazao je da je vlada prikupljala podatke o milionima Amerikanaca iz telefonskih razgovora i elektronske pošte, a na osnovu "svog tumačenja" američkih zakona usvojenih posle terorističkih napada 11. septembra 2001.

Obelodanjivanje delovanja NSA dovelo je do žučne debate u SAD-u o privatnosti u odnosu sa zaštitom nacionalne bezbednosti i nateralo predsednika Baraka Obamu da nametne ograničenja za takav nadzor.

Najviša čast, i nagrada američkog novinarstva - Pulicera za najnoviju vest pripala je Boston Gloubu za "pokrivenost" bombaškog napada na Bostonskom maraton, 15. aprila prošle godine.

Njujork tajms je osvojio dva Pulicera za fotografiju - Tajler Hiks je dobio nagradu za kategoriju najnovije vesti, za dokumentovanje terorističkog napada na tržni centar "Vestgejt" u Keniji, a Džoš Haner za esej o žrtvi bombaškog napada na Bostonskom maratonu koji je ostao bez nogu.

Centar za javni integritet osvojio je nagradu za istraživačko novinarstvo za izveštaje kako su neki advokati i lekari izigrali sistem da bi uskratili rudarima uglja odštetu za bolest "crnih pluća".

Pulicerova nagrada za angažovano izveštavanje pripala je Vašington postu za izveštavanje o podeli bonova za hranu u Americi, ali nagrada za posebno interesantnu ljudsku priču nije uručena.

Nagrade za književno-umetnički doprinos 

Pulicera za fikciju dobio je roman "The Goldfinch" Done Tart, priča o dečaku bez roditelja smeštena u moderni Menhetn.

Pozorišni komad "The Flick" Eni Bejker, koji se bavi zaposlenima u propalom bioskopu u kojem se još prikazuju 35-milimetarski filmovi, osvojio je ovo prestižno priznanje za dramu.

Nagrađena istorijska knjiga "Unutrašnji neprijatelj: Ropstvo i rat u Virdžiniji" Alana Tejlora, jednog od najuticajnijih američkih istoričara kolonijalnog doba, govori o uticaju robova na rat 1812.

U kategorijama biografije ili autobiografije i publicistike pobedili su naslovi "Margaret Fuler" Megan Maršal, o američkoj novinarki i pobornici transendentalizma iz 19. veka, i "Toms River" Dena Fagina, hronika o industrijskoj destrukciju male zajednice u Nju Džerziju.

Dobitnik Pulicera za poeziju je Vidžaj Sešadri za "3 Sections".

Dobitnici glavne nagrade osvojili su zlatne medalje, a ostali novčane iznose od 10.000 dolara, navodi AP.

Pulicerova nagrada dodeljuje se za najveće doprinose u novinarstvu, književnosti i komponovanju muzike. Dodeljuje se u ukupno 21 kategoriji - 14 novinarskih i sedam književno-umetničkih.

Nagradu je ustanovio Džozef Pulicer, mađarsko-američki novinar i izdavač, koji je nakon smrti 1911. sav svoj imetak zaveštao Univerzitetu Kolumbija.

Prva Pulicerova nagrade dodeljena je 4. juna 1917. i od tada se tradicionalno dodeljuje svakog aprila. Dobitnike bira nezavisna komisija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво