Читај ми!

Asad: Prekretnica sirijske krize

Posle trogodišnjih sukoba, ratna dejstva u Siriji se okreću na stranu vladinih snaga, kaže Bašar el Asad. U okršajima režimskih snaga i pobunjenika u Alepu na severu Sirije poginulo 29 osoba.

Sirijski predsednik kaže da je to i vojna i društvena prekretnica, javila je državna televizija, a prenosi AFP.

"Ovo je prekretnica krize, kako vojno, sa stanovišta borbe armije protiv terorizma, tako i društveno, s aspekta procesa nacionalnog pomirenja i rastuće svesti o pravoj prirodi napada usmerenih protiv ove zemlje", izjavio je Asad.

Sirijski premijer Vael el Halaki rekao je da se protiv Sirije vodi "okrutan ekonomski rat", u trenutku kada je vrednost sirijske funte dodatno opala.

"Okrutan ekonomski rat vodi se protiv nacionalne ekonomije, koji ima za cilj da destabilizuje sirijsku funtu", rekao je Halaki, a prenela državna agencija Sana.

Od početka sukoba u Siriji, u martu 2011. godine, sirijska funta je u odnosu na američki dolar trostruko izgubila vrednost - za jedan dolar se pre tri godine dobijalo 50 sirijskih funti, a sada 156.

Guverner centralne sirijske banke Adib Majaleh takođe je rekao da je opadanje vrednosti sirijske funte posledica "ekonomskog napada" na Siriju i špekulacija i u inostranstvu i u zemlji.

On je najavio da će 21. aprila u promet biti stavljen 21 milion dolara kako bi se smanjilo opadanje vrednosti sirijske valute.

Ponovo sukobi u Alepu

U borbama sirijskih vladinih snaga i pobunjenika u gradu Alepu na severu zemlje poginulo je 29 ljudi, javili su sirijski aktivisti.

Do tog okršaja je došlo dan pošto su dve strane u građanskom ratu koji traje već više od tri godine, jedna drugu optužile da su upotrebile otrovni gas u napadu na jedno selo blizu Damaska.

Opservatorija za ljudska prava saopštila je danas da je među poginulim u noćašnjim sukobima sa snagama predsednika Bašara el Asada poginulo 16 pobunjenika.

Među poginulim je i najmanje 13 civila koji su stradali kada su vladini avioni noćas bombardovali kvartove u rukama pobunjenika u tom gradu, navela je ova nevladina organizacija čije je sedište u Londonu, pozivajući se na informacije s terena.

Druga grupa aktivista, Lokalni komiteti za saradnju čije je sedište u Siriji, saopštila je da je bilo teških borbi u Alepu, i navela da su Asadovi borbeni avioni krenuli danas u novi vazdušni napad.

Alep, najveći sirijski grad i nekada njen ekonomski centar, postao je glavni front u trogodišnjem građanskom ratu kada su pobunjenici odatle krenuli u ofanzivu jula 2012. Situacija u tom gradu mesecima je nepromenjena: grad je podeljen između kvartova koje drže vladine snage i onih koje drže pobunjenici.

Obe grupe aktivista saopštile su danas takođe da su vladine snage iz vazduha napale pobunjeničke položaje u jednom selu u provinciji Deir el Zur, bogatoj naftom, na iračkoj granici. Opservatorija je navela da je četvoro ljudi poginulo, a desetine su ranjene u tom napadu.

Tokom protekle godine Asadove snage se mahom oslanjaju na ratno vazduhoplostvo, posebno u borbama oko glavnog grada, Damaska i na severu, duž granice s Turskom, navodi agencija AP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара