Читај ми!

Putin: Nije lepo čitati tuđa pisma

Svi su navikli da naši američki prijatelji prisluškuju, ali da zaviruju - uopšte nije lepo, poručuje Vladimir Putin povodom reakcija Vašingtona na pismo evropskim potrošačima ruskog gasa.

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je danas čudnim reagovanje Vašingtona na njegovo pismo, ističući da ga je pisao "potrošačima gasa u Evropi", a ne Sjedinjenim Američkim Državama, i da "nije lepo čitati tuđa pisma".

Pritom je istakao da je "apsolutno nepodnošljiva" situacija sa ukrajinskim neplaćanjem gasa Rusiji, javile su ruske agencije, a prenosi Tanjug.

Nakon što je na sednici nacionalnog Saveta za bezbednost šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da je na pismo usledilo prvo reagovanje - u kom Stejt department ističe da Rusija ne treba da politizuje poslove sa gasom sa Ukrajinom, da treba da se pridržava tržišnog formiranja cene i sve to naziva "ucenom", Putin je rekao da je to "unekoliko čudno".

"Čudno je u svakom slučaju jer nije lepo čitati tuđa pisma. Pismo nije upućeno njima već potrošačima gasa u Evropi. Svi su navikli da naši američki prijatelji prisluškuju, ali da zaviruju - uopšte nije lepo", rekao je ruski predsednik, preneo je Itartas.

Putin je, pritom, objasnio da je formula za određenje cene utvrđena zvaničnim ugovorima između ruskog "Gasproma" i ukrajinskog "Naftogasa" 2009. godine.

Ruski predsednik je juče uputio pismo šefovima država istočne i zapadne Evrope u vezi sa ukrajinskim dugom za gas, gde je, između ostalog, napisao da je za poslednje četiri godine Rusija sniženom cenom gasa dotirala Ukrajinu sa 35,4 milijarde dolara.

Sjedinjene Američke Države osudile su zatim nastojanja Rusije da, kako se navodi, svoje energente koristi kao sredstvo pritiska u sporu sa Ukrajinom.

"Osuđujemo ruske napore da koriste energente kao sredstvo pritiska protiv Ukrajine. Ukrajina sada plaća 485 dolara za 1.000 kubnih metara, što je cena koju ne diktira tržište i koja je iznad prosečne cene koju plaćaju članice Evropske unije", rekla je predstavnica Stejt departmenta Džen Psaki. 

Putin je danas, kako prenosi Itartas, nazvao apsolutno nepodnošljivom situaciju u vezi sa novcem koji Ukrajina duguje Rusiji za gas.

"Redovan rok za isplatu po ugovoru za mart ove godine bio je 7. aprila. Od 540 miliona dolara, nije plaćen nijedan dolar, nijedna rublja. Uopšte ništa, nula", rekao je Putin, dodajući da je to "apsolutno nepodnošljivo".

Putinov pres-sekretar Dmitrij Peskov rekao je da Moskva još nije dobila odgovore na pismo, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ogromno pitanje za rusku stranu je kako da i dalje isporučuje robu, svesna da je malo verovatno da ona može biti plaćena.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво